Не знаем дали до този момент пилето фрикасе се е вмествало сред любимите ви ястия. Но сме почти убедени, че ако изпробвате тази по-различна рецепта, занапред то ще присъства на трапезата ви по-често.
Виждали ли сте някога месото в бял сос да изглежда толкова апетитно? А само си представете какви ще бъдат впечатленията ви от вкуса, след като го опитате!
За да се случи това, ще ви трябват:
2 с.л. брашно
4 пилешки бутчета
2 с.л. зехтин
2 глави лук, нарязан на дребно
2 големи моркова, обелени и нарязани на дребно
150 г печурки, също нарязани на дребно
2 скилидки счукан чесън
1/2 ч.ч. сухо бяло вино
3 ч.ч. пилешки бульон
2 ч.л. свежи листа от естрагон
3 жълтъка
1/2 ч.ч. сметана
1 с.л. лимонов сок
прясна мащерка по желание
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180°C. Изсипете брашното в найлонов плик със закопчалка, добавете сол и черен пипер. Сложете вътре и пилешкото. Затворете плика и го раздрусайте, за да се поръси добре месото. След това го преместете в голяма чиния, като изтупате излишното брашно.
2. Загрейте половината зехтин в голям съд на средна температура и изпържете всяко бутче за по 2-3 минути от всяка страна, или докато покафенее приятно. Върнете месото в голямата чиния.
3. Загрейте останалия зехтин. Сложете вътре морковите и лука. Разбърквайте, докато не омекнат - около 5 минути. Добавете гъбите и чесъна, след което разбърквайте в продължение на още 5 минути. Върнете пилешките бутчета в съда, сипете и виното. Изчакайте да заври и го оставете да ври около 2 минути. Добавете пилешкия бульон. След като и той заври, преместете съда във фурната. Не го покривайте и го оставете да се пече около 45 минути, докато пилешкото месо е готово.
4. Бутчетата отново се изваждат и се поставят в чиния. Покрийте ги, за да не изстинат.
5. Смесете листата от естрагон, яйчените жълтъци и сметаната в купа. Изсипете полученото в леко загрят съд на слаб огън. Бъркайте продължително в продължение на 5 минути, докато се сгъсти леко. Добавете лимоновия сок, подправете със сол и пипер.
Ако тази рецепта ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite.bg във фейсбук!
20 | 3 |