Как да оцелеем в огромна тълпа от хора

Как да оцелеем в огромна тълпа от хора
TikTok

Преди броени дни светът стана свидетел на нелеп инцидент в Южна Корея, в който повече от 150 души загинаха, смачкани от огромна тъпла по време на фестивал за Хелоуин. Трагедията се случи в квартал Итеуон в Сеул.

Всичко започва в 20:00 часа на 30 октомври, когато по тесните улици започват да се струпват твърде много хора, като тези в предната част започват да падат, поради натиск от прииждащите в задната част хора. Други пък се задушават, заради липсата на достатъчно въздух. Това доведе до смъртта на поне 153 души. Като основни причини за инцидента се смятат липсата на контрол от страна на полицията, огромното количество хора, прекалено тесните улици и специфичният им наклон.

Това ужасяващо събитие ни напомни колко всъщност могат да бъдат опасни тълпите и колко животозастрашаващи могат да бъдат подобни ситуации. Но как да се спасим, ако се окажем в центъра на огромо струпване на хора? Последвайте тези съвети:

Най-напред трява да бъдем наясно в каква ситуация се намираме и доколко е гъста тълпата около нас. Ето няколко практически правила за оценка на гъстотата на тълпата:

  1. Ако нямате физически контакт с хората около вас, плътността вероятно все още е под трима души на квадратен метър, така че в момента всичко е наред.
  2. Ако се блъскате с един или двама души около вас без да искате, гъстотата на тълпата трябва да бъде около четири до пет души на квадратен метър. Непосредствена опасност няма, но е по-добре да се отдалечите от центъра на задръстването.
  3. Ако не можете свободно да движите ръцете си, до такава степен, че е трудно да докоснете лицето си, има твърде много хора - опасността е станала сериозна.

Дръжте очите си отворени

Вашата цел номер едно е да се измъкнете от морето от хора възможно най-бързо и спокойно. Огледайте се: по-добре ли е да се върнете назад или да продължите напред? За да разберете, опитайте се да разберете къде се намира епицентърът на тълпата и след това се придвижете към мястото, където тя намалява. Не забравяйте да погледнете нагоре. Може да намерите бързо бягство, като се изкачите по ограда или се качите на перваз.

Тръгнете си, докато можете

Ако тълпата се сгъсти около вас, наличното пространство намалява и свободата ви на движение постепенно се стопява. Колкото по-дълго чакате, толкова по-трудно ще бъде да избягате. Не се колебайте да напуснете силно натоварената зона веднага щом започнете да се чувствате неудобно и докато все още имате достатъчно място за движение. Излизайки от тълпата, вие също ще намалите опасността за другите, тъй като зоната ще бъде по-малко претъпкана за тези, които остават.

Останете изправени

Ако е твърде късно да бягате, най-важното нещо, което трябва да направите, е да запазите равновесие и да останете изправени. При сблъсък на тълпа хората са толкова плътно притиснати един към друг, че ако някой падне, той създават ефект на доминото, незабавно поваляйки тези около себе си. Ако паднете, тежестта на други тела ще ви прикове към земята, преди да имате възможност да се изправите. Така че останете на краката си.

Пестете дъха си

Кислородът е вашият най-ценен ресурс. По-голямата част от смъртните случаи са причинени от задушаване. Избягвайте да крещите, освен ако не се налага и контролирайте дишането си.

Дръжте ръцете на нивото на гърдите

Ако натискът стане прекалено силен, скръстете ръцете си пред себе си като боксьор. В това положение можете да защитите гръдния си кош и да си осигурите няколко сантиметра пространство около ребрата и белите дробове, за да можете да дишате.

Носете се по течението

Когато бъдем бутани и притискани, естественият ни рефлекс може да бъде да устоим на натиска и да се отдръпнем. В тълпата обаче, съпротивата би била загуба на ценна енергия. Вместо това се оставете да бъдете носени от течението, като същевременно се стараете да запазите баланса си.

Отдалечете се от бариерите

Единственият случай, в който предишният съвет не е приложим, е ако сте до стена, ограда или друг твърд предмет, който не можете да изкачите. Първите жертви на катастрофа често са приковани към бариери, какъвто беше случаят в Торино през 2017 г. и при бедствията в Хейзел и Хилсбъро.

Ако хората бягат от нещо

Това е специфична ситуация, при която тълпа се втурва в една посока, за да избяга от реална или предполагаема опасност. В подобни моменти движението на тълпата може да бъде по-опасно от всяка заплаха, реална или въображаема. Отделете малко време, за да оцените ситуацията и спокойно се придвижете на безопасно място, като същевременно стоите възможно най-далече от тълпата.

Помагайте си взаимно

Една обединена тълпа е по-вероятно да оцелее, отколкото тълпа от индивидуалисти. Така че бъдете хора и предлагайте помощ, когато можете, избягвайте да препъвате хората около вас и пазете за най-слабите членове на групата. Това ще бъде от полза за всички, включително и за вас.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay