За връзката между храната и здравето се пише прекалено много. Толкова много, че повечето хора останаха с погрешни впечатления, че ако се хранят "правилно” могат да излекуват всички болести. И обратното - че "лошите” храни са причина за всички болести, които ни сполетяват.
Вината за това е изцяло наша - на хората, които свеждаме науката до общественото знание. Не, защото науката е задължително лоша, а защото ние нямаме компетентността и етиката да го правим по коректен начин.
Всеки ден някой някъде публикува научно "доказана" информация защо някой хранителен продукт ще ви докара рак. Вероятността друг някой в същия момент да пише, че този продукт ще ви излекува от същия или друг вид рак не е особено малка.
Изследване, което донякъде потвърждава това, се е провело от учените Шонфелд и Йоанидис тази година. На произволен принцип от една готварска книга те избират 50 храни, след което се заравят в научната литература в търсене на статии, демонстриращи положителна или отрицателна асоциация с рак. Какво откриват те:
"За четиридесет от съставките (80%) имаше статии, докладващи риск от рак. От 264 единични изследвания, 191 (72%) заключаваха, че тестваната храна се асоциира с увеличен (103 от тях) или намален (88 от тях) риск; 75% от преценките за риск имаха слаба или никаква статистическа значимост.
Статистически значимите резултати се публикуват по-често в пълния текст (разбирайте в платения вариант на статията, който не е общодостъпен, бел. ред.), докато незначимите открития най-често се представят в резюмето на изследването (това, което се вижда от всички, бел.ред.). Последващите анализи (36) показват по-консервативни резултати; само 13 (26%) връщат увеличен (4 от тях) или намален (9 от тях) риск (само 6 имат повече от слаба статистическа подкрепа)."
Тези резултати означават няколко неща. Около 80% от всички храни могат да ви докарат рак. 75% от тези 80% обаче могат да бъдат игнорирани поради липса на достатъчно статистическа тежест. Малка част от всички заинтересувани обаче биха могли да знаят това, тъй като не е предоставен достъп до пълния текст на изследванията.
Всъщност, спокойно можете да забравите всичко, прочетено дотук, защото става дума за единични изследвания, пресъздаването на които в повечето случаи не произвежда същите резултати. Това е характерно за повечето научни изследвания, тъй като при тях също има субективизъм от страна на авторите.
Другите факти, които е важно да знаете по повод начина на "доказване” канцерогенността на храните, може да прочетете в изчерпателния материал по темата на нашите колеги от Fitwell.bg.
2 | 0 |