5 ползи от цинка, за които всяка жена трябва да знае

5 ползи от цинка, за които всяка жена трябва да знае
Canva

Цинкът е хранително вещество, необходимо за толкова много функции на тялото от поддържане на имунитета и регулиране на кръвната захар до поддържане на метаболизма. Необходимо е само малко количество от този минерал, за да се извлекат невероятните ползи. Лоши новини? Може да има сериозни рискове от недостиг на цинк.

Цинкът е микроелемент, което означава, че трябва да консумирате само много малки количества, за да получите достатъчно за оптимално здраве. Жените на 19 и повече години се нуждаят от осем милиграма цинк дневно, бременната жена се нуждае от 11 милиграма, а кърмещата жена се нуждае от 12 милиграма.

Kакво точно прави цинкът за тялото и какво се случва, когато запасът ви е нисък?

Поддържане на здрава имунна система

Цинкът помага за защита срещу токсини и свободни радикали, които застрашават имунитета ви. Той действа, като подпомага развитието на ключови Т-клетки, които помагат в борбата срещу заразените с вируси и раковите клетки, а някои изследвания казват, че помага и за предотвратяване на възпалението. По принцип дефицитът на цинк компрометира вашата естествена имунна защита, което ви прави по-податливи на заболявания. 

Стабилност на кръвната захар

Инсулинът е хормонът, отговорен за регулирането на кръвната захар, системата, която превръща храната в енергия, която тялото ви може да използва. Цинкът играе роля в синтеза, съхранението и освобождаването на инсулин в панкреаса, което означава, че косвено играе роля в поддържането на нивата на кръвната ви захар стабилни. Има дори изследвания за връзката между дефицита на цинк, диабета и добавките с цинк като форма на лечение на болестта. Така че дефицитът на цинк може да повлияе негативно на нивата на инсулин, което може да доведе до нежелани промени в апетита и нивата на кръвната захар.

Помага на тялото да се излекува

Цинкът взаимодейства с кръвните плочки, за да подпомогне съсирването на кръвта, така че получаването на достатъчно цинк е от решаващо значение за заздравяването на ожулвания и порязвания. Регенерацията на рани варира от човек на човек, така че няма твърдоправило за това колко бавно е твърде бавно, за да може нещо да заздравее. Но ако видите промяна в това колко добре тялото ви се възстановява след нараняване, дефицитът на цинк може да е виновникът.

Подпомага храносмилането

Цинкът работи с протеини във всеки орган и помага на близо 100 различни ензима с различни процеси, един от които е храносмилането. Той действа като кофактор в много стомашно-чревни дейности, което означава, че тялото ви не може да смила храната и да абсорбира правилно хранителните вещества без него. Всъщност проучване от 2016 г. установява, че дори малък дефицит на цинк може да има огромно въздействие върху храносмилането.

Подобрява вкуса на храната

Цинкът е от решаващо значение за пълноценното функциониране на вкусовото възприятие, а именно защото минералът се намира в густин, протеин в слюнката. Намаляването на секрецията на густин е свързано с необичайно развитие на вкусовите рецептори и загуба на вкус. Този симптом на дефицит на цинк се задържа постепенно и може да бъде едва доловим, така че най-добрият начин да го хванете е като се включите в внимателно хранене.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay