Много от хората, които се подлагат на диети, се осланят на етикетите на храните. Надписите по тях обикновено ги определят като нискокалорични или с ниско съдържание на мазнини.
За съжаление, данните за хранителната стойност върху опаковките може да са подвеждащи.
Изследване, публикувано през 2010 г. в списанието на Американската диетична асоциация доказва, че не можем напълно да се доверим на тези числа. Според него действителното количество на калориите в замразените храни е средно с 8% по-високо от описаното на етикета.
Храните, които се сервират в ресторантите пък имали 18% повече калории от посочените в менюто. Авторът на изследването Сюзън Робъртс, директор на Лаборатория в Human Nutrition Research Center, подозира, че такива неточности се допускат и при пакетираните храни.
Несъответствието отчасти се дължи на правилата за етикетиране. Според изискванията цифрата, поместена върху опаковката, трябва да бъде поне 80% от получената чрез лабораторен анализ. Това означава, че ако за дадена храна се установи, че има 100 калории, опаковката може да твърди, че е с 80 калории и пак да бъде според правилата.
За да се подсигурите, не трябва да пренебрегвате изцяло цифрите по етикетите, твърдят експерти. Вместо това, когато сте на диета, трябва да калкулирате по-високи числа, ако искате да проследите реалистично какви калории приемате с храната.
За още статии на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 1 |