Защо не успяваме да отслабнем?

Причините са откриваеми и разрешими

Защо не успяваме да отслабнем?

Понякога въпреки неистовите усилия и огромните надежди за загуба на излишните килограми, много от нас все пак не успяват да отслабнат. Спазваме строг хранителен режим, тренировките са се превърнали в ежедневие, а вредните храни са нещото, за което най-рядко мислим. Времето тече, а кантарът не помръдва. Зачудихме се какви могат да бъдат причините за това несъответствие в усилията ни и реалността. Намерихме отговорите в здравното списание The Diet Channel.

Наличие на стрес
Много от нас се борят всекидневно с изпитанията на живота, а добрата почивка и качествен сън са се превърнали повече в блян, отколкото в ежедневие. Непрестанното безпокойство обаче може да увреди метаболизма и да ускори освобождаването на мозъчен химикал, който предизвиква пристъпи на глад. Доказано е, че ако намалим съня си само с 1 час в продължение на три дни, ще провокираме организма да стимулира освобождаването на хормона "грелин", който отново стимулира апетита.

Качественият и продължителен сън е много важен за здравия организъм. Освен това е виновен за произвеждането на хормона на човешкия растеж, който изгаря мазнини.

Решението: По време на обедната почивка в офиса, например, можем да си позволим 15-минутна медитация. Просто трябва да помислим за ситуация, в която сме били щастливи и умствено да се пренесем там. Когато започнем отново да работим, ще се почувстваме двойно по-освежени и заредени с нови сили. Просто сме дали почивка на стресираното си тяло.

Чувствителност към някои храни
Последните медицински проучвания сочат, че съществува пряка връзка между хранителните алергии и храните, които консумираме най-много. Възможно е, без да го осъзнаваме, да сме алергични именно към тях.

Преди да започнем диета, е добре да открием храните, към които сме чувствителни. Това може да се случи чрез осъзнато експериментиране. Когато ядем някоя от тези храни, епинефринът и норепинефринът се покачват в организма, което увеличава желанието ни да консумираме още и още от същия продукт. Проблемът тук е, че тялото започва да задържа вода и се чувстваме подпухнали.

Решението: Трябва да наблюдаваме какво се случва с тялото ни, когато се храним с определени храни. Киселото мляко например не понася добре на много хора, а последствията са подут корем и възпалена кожа. Чувствителността към храната се усеща винаги, стига да обърнем внимание на влиянието ѝ.

Проблеми с щитовидната жлеза
Според докторите, близо ⅓ от човечеството страда от проблеми с щитовидната жлеза, които се изразяват в нейното по-ниско функциониране. Това се случва в резултат на редица причини, сред които са стресът, генетичната предразположеност или ниският прием на дневни калории.

Можем да спазваме строги диети и да тренираме усилено, но ако щитовидната ни жлеза не функционира правилно, няма да свалим и един килограм.

Признаците на този проблем се отразяват външно - кожата се изсушава, веждите оредяват, менструалният цикъл при жените е нередовен, а килограмите се покачват.

Решението: Лекарите съветват да се подложим на тест за изследване нивата на хормоните, стимулиращи щитовидната жлеза, за да знаем дали функционира правилно.

Можем да приемаме и по няколко ореха на ден, защото съдържат веществото селен, което спомага работата на жлезата.

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 18.06.2012|13:06
хранете се разделно и ще видите резултата след месец
2
Не е посочен 18.06.2012|09:25
"Киселото мляко например не понася добре на много хора, а последствията са подут корем и възпалена кожа. Чувствителността към храната се усеща винаги, стига да обърнем внимание на влиянието ѝ. " Дам и аз една от тези хора. Когато си на диетка, може да се замества от варени яйца с някой прясна чушка или доматче:) Пак има протеин и мазнини:)
1
Не е посочен 18.06.2012|08:57
И аз се чудех защо не мога да отслабна, а то било от щитовидната жлеза, защото действително имам проблеми с нея.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay