6 естествени начина да се справите с киселинния рефлукс

6 естествени начина да се справите с киселинния рефлукс

Киселините, известни още като киселинен рефлукс, нямат нищо общо със сърцето ви, въпреки че неприятното усещане е в тази област. Това често срещано състояние се предизвиква от стомашни киселини, които се придвижват нагоре в хранопровода и причиняват това неприятно усещане за парене в областта на гърдите. Разбира се, киселинният рефлукс може да се лекува с лекарства, но има и някои прости промени в начина на живот, които можете да направите, за да го облекчите и дори предотвратите.

Ето 6 естествени начина за справяне с киселинния рефлукс: 

1. Яжте зрели банани

Освен че подобряват нивата на кръвната ви захар и ви помагат да поддържате теглото си под контрол, бананите могат да предложат бързо облекчение на киселините. Тъй като са с високо съдържание на калий, бананите могат да покрият стомашната лигавица и да помогнат за облекчаване и предотвратяване на неприятните симптоми на киселинния рефлукс. Важно е бананите да са добре узрели, защото ако са зелени, могат да предизвикат появата на киселини. 

2. Носете широки дрехи 

Ако страдате от киселини, по-добре е да се откажете от тесните си поли тип молив и вместо това да изберете по-свободни, по-удобни дрехи. Всеки вид облекло, което притиска корема ви и оказва натиск върху коремната ви област, може да влоши симптомите на киселинен рефлукс. И дори ако никога преди не сте изпитвали това парене в гърдите си, рискувате да го развиете, ако носите плътно прилепнали дрехи всеки ден.

3. Регулирайте позицията си за сън

Всички сме склонни да предпочитаме определени позиции за сън, но ако сте склонни към киселини, може да искате да промените някои от навиците си в името на здравето си. Ако сте свикнали да спите на дясната си страна, това всъщност може да е една от причините да изпитвате досадните киселини. Спането на дясната страна отпуска мускула, който свързва стомаха и хранопровода и трябва да защитава от рефлукс. Опитайте се да спите на лявата си страна, тъй като е доказано, че тази поза намалява киселините.

4. Дъвчете дъвка без захар

Дъвката поддържа дъха ви свеж за по-дълго и дори може да подобри паметта ви. В допълнение към тези предимства, тя може да неутрализира киселината в стомаха ви и да предотврати усещането за парене от рефлукс. Тъй като дъвката увеличава производството на слюнка и ви кара да преглъщате повече, тя балансира киселинността в устата ви.

5. Не яжте бързо

Когато сте гладни, е напълно разбираемо, че искате да хапнете нещо възможно най-скоро, но бързото хранене всъщност може да предизвика киселини. Хората, които ядат бързо, са по-склонни да страдат от рефлукс и е по-добре да си дадете достатъчно време, за да дъвчете и преглъщате храната си.

6. Избягвайте бягането и вдигането на тежести

Да сте физически активни е едно от най-добрите неща, които можете да направите за здравето си, но ако сте склонни към киселини, бъдете по-внимателни при избора на типа тренировка, която правите. Упражненията с голяма интензивност, като бягане, вдигане на тежести или колоездене, всъщност могат да намалят притока на кръв към стомашно-чревната ви област и да влошат симптомите на рефлукс. Но това не означава, че трябва да спрете да посещавате фитнес залата – просто избирайте умерени упражнения с ниска интензивност. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay