7 храни, които могат да бъдат вредни за бъбреците

7 храни, които могат да бъдат вредни за бъбреците

Бъбреците играят много важна роля в тялото ви - те отговарят за премахването на отпадъците чрез урината, производството на хормони и филтрирането на токсините и излишната течност в кръвта ви. Ето защо трябва да се грижите добре за бъбреците си и да се опитвате да ги поддържате здрави. За съжаление, някои храни могат да им навредят и да повлияят на нормалното им функциониране, ако се консумират в големи количества.

Ето кои са най-популярните храни, които могат сериозно да увредят бъбреците ви:

1. Авокадо

7 храни, които могат да бъдат вредни за бъбреците

Въпреки че авокадото е популярно заради различните си хранителни качества, яденето на твърде много от него може да бъде опасно за бъбреците ви, особено ако вече имате бъбречно заболяване. И причината е, че този плод има много голямо съдържание на калий.

Телата ни се нуждаят от този минерал, но твърде много калий в кръвта може да причини сериозни проблеми като мускулни спазми и нередовен сърдечен пулс.

2. Месо

7 храни, които могат да бъдат вредни за бъбреците

Консумацията на твърде много месо може да причини проблеми с бъбреците, тъй като животинските протеини се усвояват много трудно, което превръща елиминирането на отпадните продукти в тежест за бъбреците. Диета, богата на животински протеини, също може да доведе до развитие на камъни в бъбреците. Месото има големи количества пурини, които стимулират производството на пикочна киселина, която е една от честите причини за камъни в бъбреците.

Бихте могли да ядете повече зеленчуци и ядки вместо това и все пак ще получавате протеините, от които тялото ви се нуждае.

3. Сол

7 храни, които могат да бъдат вредни за бъбреците

Здравословната диета трябва да включва максимум 2300 мг натрий на ден (около една чаена лъжичка сол). Ако ядете твърде много сол, бъбреците ви трябва да работят повече, за да елиминират излишния натрий, така че те могат да започнат да задържат вода, което може да доведе до високо кръвно налягане.

За да поддържате бъбреците си здрави, можете да добавите подправки и билки към храната си, вместо да злоупотребявате със солта. Можете също така да намалите консумацията на преработени и пакетирани храни, като супи или зеленчуци в консерви, замразена пица и салатни дресинги, тъй като те обикновено съдържат много сол.

4. Банани

7 храни, които могат да бъдат вредни за бъбреците

Ако подозирате, че имате проблеми с бъбреците, доброто хранене и правилната диета са от съществено значение за запазването на здравето. А това означава ограничаване на консумацията на някои храни като банани, тъй като те имат много високо ниво на калий, което може да бъде вредно за хората, чиито бъбреци не функционират правилно.

Един възрастен трябва да приема 3500–700 мг калий дневно от храни, а един средно голям банан (150 гр) съдържа 537 мг. Но ако страдате от бъбречно заболяване, приемът на калий трябва да е по-нисък, тъй като тялото ви не може да успее да филтрира излишния, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

5. Млечни продукти

7 храни, които могат да бъдат вредни за бъбреците

Въпреки че млечните продукти са богати на витамини и хранителни вещества, твърде много мляко, кисело мляко и сирене могат да причинят повече вреда, отколкото полза. И това може да се случи заради голямото количество фосфор, съдържащо се в тези храни, което може да "стресира" бъбреците ви.

Освен това, ако бъбреците ви не функционират особено добре, те няма да могат да премахнат допълнителния фосфор от кръвта ви и това може да доведе до тънки и слаби кости с течение на времето и повишен риск от счупвания.

6. Пълнозърнест хляб

7 храни, които могат да бъдат вредни за бъбреците

Пълнозърнестият хляб е здравословен и засищащ, но ако се яде в големи количества и особено от хора с бъбречни проблеми, може да навреди на бъбреците още повече. Причината са високите количества фосфор и калий, съдържащи се в този вид хляб. Една филия пълнозърнест хляб съдържа 70 мг калий и 57 мг фосфор, в сравнение с една филия бял хляб, в която има само 25 мг от всеки.

7. Портокали и портокалов сок

7 храни, които могат да бъдат вредни за бъбреците

Портокалите и портокаловият сок са с ниско съдържание на калории и богати на витамин С, но те също имат високи нива на калий. Един среден портокал осигурява 240 мг калий, а една чаша портокалов сок може да съдържа около 470 мг.

Като се имат предвид тези числа, консумацията на портокали и портокалов сок трябва да бъде ограничена, особено когато нямате напълно функциониращи бъбреци. Ако те не могат да елиминират излишния калий от кръвта, това може да бъде много опасно за тялото ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay