9 лъжи, свързани с отслабването

9 лъжи, свързани с отслабването

На днешно време има толкова диетолози и фитнес инстуктори, които дават различни съвети, че вече не знаем на какво да вярваме и на какво не. Някои казват, че трябва да ядем по 6 пъти на ден, за да отслабнем. Други казват, че трябва да има само 3 хранения и закуската трябва да бъде най-обилното от тях. Ето 9 лъжи, на които трябва да спрем да вярваме...

1. Диета с ниско съдържание на въглехидрати е единственият начин да отслабнете

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати имат голям ефект, когато става дума за сваляне на килограми, но имат недостатъци, свързани със здравето в дългосрочен план. При тези диети, хората бързо виждат ефект, но голяма част от килограмите, които сваляте всъщност са вода. Освен това ще почувствате силна загуба на енергия след като изключите въглехидратите от менюто си. Запомнете, че това не е единственият начин. 

2. Не трябва да ядете слеед 18.00 часа

Чували ли сте фразата "закусвай като крал, обядвай като принц и вечеряй като просяк"? Много хора вярват, че не бива да ядат нищо след 18.00 часа. Но последните проучвания показват, че няма значение в колко часа ядете, а колко калории приемате. Така че най-важното правило е да изгаряте повече калории, отколкото приемате или да постигнете така наречения "калориен дефицит".

3. По-малки порции по-често

Яденето на по-малки порции по-често, за да стимулирате метаболизма си, също е мит. Скорошно проучване показа, че хората, които ядат повече от 3 пъти на ден тежат повече от останалите. Също така, ако ядете 5 или 6 пъти на ден ще бъдете по-склонни да преяждате. 

4. Колкото повече време прекарвате във фитнес залата, толкова по-голям резултат ще има

Когато става въпрос за тренировки, по-важно е качеството на тренировката от продължителността й. Можете да прекарвате и 4 часа на ден във фитнеса, но няма да забележите резултати, ако не тренирате правилно. Има ефективни тренировки и за 15 минути. 

5. Анаболен прозорец

Анаболният прозорец е 30-минутен период след тренировка, през който храненето може да увеличи резултатите от тренировката. Въпреки това, липсват научни доказателства, които доказват, че анаболните прозорци действително съществуват. Изследванията показват, че съществува спорна връзка между консумираните хранителни вещества веднага след тренировка и по-добрите резултати от тренировката.

6. Качвате килограми от мазнините

Мазнината има 9 калории на грам, докато протеинът има само 4 калории на грам. Ето защо трябва внимателно да ядете храни с високо съдържание на мазнини. Но това не означава, че трябва напълно да изключите всички мазнини от вашата диета. За да отслабнете, просто контролирайте приема на калории и балансирайте мазнините, протеините и въглехидратите.

7. Ще качите килограми, когато остареете

Няма да напълнеете, ако се храните правилно и спортувате. Ако винаги сте спортували и сте се грижили за себе си, ще изглеждате зашеметяващо дори на 70. Всъщност, това е и ключът към по-дълъг живот. 

8. Тренировката е била ефективна, само ако имате мускулна треска

Много хора все още вярват, че са имали ползотворна тренировка, само ако не могат да се движат на следващия ден, но това не е напълно вярно. 

9. Разтягане преди тренировка

Всички знаем, че трябва да се разтегнем преди тренировка, за да подготвим тялото си. Всъщност, ако пропуснете разтягането и започнете да тренирате, ще постигнете много по-добри резултати. Оставете разтягането за след тренировката. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay