Случвало ли ви се да попапнете от любимата си храна, след което да усетите неразоложение в стомаха. Но защо се случва, след кто преди не сте имали проблеми с това определено ястие и съставките в него. Истината е, че възрастта не прощава на никого и се отразява на много аспекти от нашия живот.
Напълно вярно е схващането, че стомахът ни става все по-чувствителен с годините и това ни въпрепятства от консумирането на някои хрании, които сме похапвали с удоволствие като по-млади.
Този процес може да бъде влиян от няколко фактора:
Намалена производство на хидрохлоридна киселина
Напредването на възрастта може да доведе до намаление на производството на хидрохлоридна киселина в стомаха. Това може да намали ефективността на храносмилателния процес и да направи по-трудно разграждането на някои храни.
Забавен метаболизъм
С възрастта метаболизмът намалява, което може да доведе до по-бавна обработка на храните и по-дълъг престой на хранителните вещества в стомаха.
Намалена секреция на ензими
"Остаряването" може да доведе до намаление на секрецията на храносмилателни ензими, което може да направи трудно разграждането на някои храни, особено тези с високо съдържание на протеини и мазнини.
Чувствителност на стомаха
С възрастта някои хора стават по-чувствителни на определени храни, което може да доведе до по-силни реакции на някои храни, които преди са ви понасяли добре.
Промени в хранителните предпочитания
С годините вкусовите предпочитания могат да се променят, което може да доведе до по-трудно понасяне на някои храни, на които преди сте се наслаждавали без проблеми.
Тези промени в стомахната функция не са универсални и може да варират от човек на човек. Важно е да обръщате внимание на сигналите, които ви изпраща вашият организъм и да се допитвате до специалист, ако имате някакви притеснения.
0 | 0 |