Глупостите, които саботират диетата ти

Няколко мита, които трябва да бъдат зачеркнати от мисленето ти веднъж и завинаги

Глупостите, които саботират диетата ти

Диетите не просто се провалят често, те се провалят в близо 9 от 10 случая. Ако не беше така, светът щеше да е едно далеч по-просторно място, ако разбирате какво се опитвам да намекна. При това не е като да нямаме достатъчно информация по въпроса - дори напротив. Всеки ден в интернет излизат стотици нови статии по въпроса, а с настоящото четиво и ние сме напът да влеем своя скромен принос в огромното море от взаимно противоречащи си тайни и загадки на отслабването.

Казвали сме го и преди, но да преговорим: ключът към всяко отслабване е да ядеш по-малко калории, отколкото изразходваш. Може и така: ключът към всяко отслабване е да изразходваш повече калории, отколкото ядеш. Ако го парафразирам достатъчно много пъти, бих могъл да издам книга по въпроса.

Тази книга обаче няма да се продава добре поради три основни причини. Едната от тях е, че за повечето жени е изключително трудно да се придържат към един подобен модел на поведение. Втората е, че повечето жени искат магически решения за отслабване тутакси и завинаги. Третата е, че има страхотно много илитерати и/или шарлатани, които продават подобни магически рецепти в интернет и на книжния пазар и с това са създали грешно впечатление за това как трябва да изглежда една успешна диета. Целта ми днес е да се опитам да ви разубедя от най-често срещаните от тях:

Диета = глад
Не, да ядеш по-малко не означава да гладуваш. Напротив, всяка диета, която причинява непоносимо чувство за глад, не е устойчива във времето и е обречена на провал.

Диетата изисква жертви
Не се хранете навън, не пийте алкохол, не вечеряйте след залез слънце, не, не и не! Всъщност, колкото повече забрани си поставяте, толкова по-трудно ще ви е да издържите на психическия натиск и на липсата на гъвкавост в ежедневието си.

Ще познаете добрата диета по това, че тя не налага ограничения от подобен характер, а е съобразена с личния ви ритъм на живот, предпочитания и навици. Затова шаблонните хранителни режими обикновено не успяват, защото те не отчитат индивидуалността на всеки един човек, който ги чете.

От (тук поставете произволно хранително вещество) се пълнее!
Преди бяха мазнините, после станаха само наситените мазнини, доскоро бяха въглехидратите, напоследък са модерни фруктозата и глутенът. Изключете това и това от менюто си и ще отслабнете. Все повече хора се гордеят с нещата, които не ядат, но ако този модел работеше, светът... май започвам да се повтарям.

Няма универсално отровни, затлъстяващи, причиняващи диабет, рак и инфаркт храни. Има храни в количества по-големи, отколкото са ви нужни, за да поддържате идеалното си тегло. А колкото повече се отдалечавате от идеалното си тегло (в посока нагоре или надолу), толкова повече рискувате да се разделите със здравето и дори живота си. В този смисъл, всеки който твърди, че калориите нямат значение, трябва да бъде публично замерян с понички за назидание.

Не се движиш достатъчно!
На първо място, основният проблем на повечето хора не е твърде малкото движение, а прекалено многото заседяване. Между двете има разлика. Ако си мислите, че можете да компенсирате 10 часа работа на бюро с 40 минути кардио, жестоко сте се объркали. На второ място, енергоразходът от физическата активност има съвсем минимална роля в общия ви енергоразход.

Науката категорично е показала, че редовните тренировки могат да улеснят човек в придържането към един цялостно здравословен начин на живот (в това число и спазването на диета), но това категорично НЕ означава, че натрупването на излишни килограми е резултат от недостатъчно тренировки или пък че от тренировки се отслабва. Има нюанси и е важно те да бъдат отчетени.

Перфектна на всяка цена
10 лесни начина да изваете перфектното тяло. Перфектно дупе само за 10 дни. 10 перфектни глупости за перфектния наивник.

Ако започнете да диетирате с нагласата за постигането на съвършенство, никога няма да сте доволни от резултатите си. Винаги има какво да се желае. Почти всяка жена има целулит, независимо колко е слаба. Да, това там са стрии. Не, гърдите ви няма да си възвърнат тийнейджърския си тонус. В живота няма фотошоп. И какво от това?

Научете се да оценявате това, което сте постигнали, вместо да бленувате по онова, което никога няма да постигнете. Снимайте се преди и след. Харесва ли ви? Ама, разбира се, това сте вие!

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

18 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 07.03.2014|17:29
Всичко е до нагласа и мотивация, липсва ли психика все ще се издъни човек, макар че и да се случи това човек не трябва да се предава.
21
Не е посочен 07.03.2014|09:19
Когато всичко е с мярка няма проблем, така е и с храната.
20
Не е посочен 06.03.2014|17:58
Просто трябва силна мотивация, без нея няма как да се получат нещата и рано или късно ще се поддаваме на изкушенията или на мрачните мисли.
19
Не е посочен 06.03.2014|17:27
По принцип не съм привърженик на диетите и до сега мисля, че само един път съм правила.
18
Не е посочен 06.03.2014|15:01
Наистина самата мисъл, че си на диета и те чакат глад и лишения понякога е най-затормозяваща, а ако човек избере правилната такава може да се чувства нахранен и да си позволява приятни изкушения, които са и полезни.
17
Не е посочен 06.03.2014|09:30
Никога не прибягвам до диети, храня се с мярка и нямам проблем.
16
Не е посочен 05.03.2014|21:42
Не мога да пазя диета. Мен това повече ме тормози какво да ям и какво не, по - добре да отида да изразходвам повече калории.
15
Не е посочен 05.03.2014|18:04
И само да питам - г-н Русев прави ли диета на жена си, в смисъл, тя, ако не е слаба, не се ли шашка пред него?:)
14
Не е посочен 05.03.2014|18:03
Кирил винаги има много мотивиращи и позитивни статии, че та го с удоволствия!
13
Не е посочен 05.03.2014|16:51
"Казвали сме го и преди, но да преговорим: ключът към всяко отслабване е да ядеш по-малко калории, отколкото изразходваш. Може и така: ключът към всяко отслабване е да изразходваш повече калории, отколкото ядеш. " - Това малко хора го проумяват реално.
12
Не е посочен 05.03.2014|16:40
Отърсете се от глупостите .
11
Не е посочен 05.03.2014|16:33
Психологична игра .
10
Не е посочен 05.03.2014|15:55
Аз не правя никакви диети, от всичко по малко и много движение и стават нещата.
9
Не е посочен 05.03.2014|15:48
За това е добре да има силна мотивация, която идва с резултатите. ПРосто човек трябва даси избере хранителен и двигателен режим, който да му "пасва".
8
Не е посочен 05.03.2014|15:21
истина е,че в повечето случаи диетите се провалят,но самата идея,че си на диета е ужасна, а и идеята как набързо ще свалиш всичките си излишни килограми е много заблуждаваща,все пак не качваме толкова бързо,колкото искаме да ги свалим.
7
Не е посочен 05.03.2014|15:06
полезна статия, това да си на диета е много сложна работа.
6
Не е посочен 05.03.2014|14:44
като чуя 4 стъпки за плосък корем и ми призлява :Р- не става с 4 крачки, все се опдхлъзваме на диетите! :)
5
Не е посочен 05.03.2014|14:29
:))) самата мисъл,че сме на диета ни пречи най-много май май..
4
Не е посочен 05.03.2014|13:58
Основната грешка според мен е също така, че хората искат бързи резултати и то в отрицателно време.
3
Не е посочен 05.03.2014|13:37
Против диетите съм,трябва да се яде всичко,но с мярка.
2
Не е посочен 05.03.2014|11:05
Така е, аз също не вярвам във всички онези диети, които заливат пазара и в чудодейните хапчета също, някои хора пълнеят при стрес, други отслабват аз лично много слабея от нерви, но, когато водя спокоен начин на живот пълнея, такива са особеностите на организма ми, не мога да ги променя.
1
Не е посочен 05.03.2014|11:02
Според мен основният проблем са изкушенията и именно мисълта, че ще се лишаваш от сладко и вкусотии, за това не пълното им отричана, а здравословните им еквиваленти в минимални количества са по-добрия вариант.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay