Домашни лекове за нередовен цикъл

Няма изход за онзи период от месеца. Той може да бъде наистина болезнен за някои с тежки спазми, болки в гърба, подуване на корема и др. А и хормоните са непредсказуеми.

Домашни лекове за нередовен цикъл

Продължителността на менструалния цикъл, времето от първия ден на цикъла до първия ден от началото на следващия, обикновено е 28 дни. Ако периодът е по-дълъг, това може да е проблем. Тъй като след това стои въпросът за нередовният цикъл.

Нередовният цикъл е медицински известен като олигоменорея, който е често срещан проблем при жените. Много фактори могат да го повлияят – хранителни разстройства, загуба на тегло или наддаване, анемия, менопауза, нарушения на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, чернодробни заболявания, туберколоза, спонтанен аборт и други здравословни състояния. Както и прекомерното физическо натоварване, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, кофеин, пътуване, стрес и някои противозачатъчни също могат да допринесат за проблема. Нередовните цикли са често срещани и по време на менопауза.

Но ето някои домашни лека, които могат да ви помогнат в борбата с нередовния цикъл:

  1. Незряла папая. Тя се смята, че помага за регулиране на цикъла, тъй като помага а свиване на мускулните влакна в матката. Консумирайте сок от незряла папая редовно в продължение на няколко месеца, но не го пийте по време на цикъла си.
  2. Куркумата се счита за една от най-добрите подправки. Тя е полезна за регулиране на менструацията и балансиране на хормоните. Спазмолитичните и противовъзпалителни свойства облекчават менструалната болка. Консумирайте една четвърт чаена лъжичка куркума с мляко и мед. Хапвайте сместа ежедневно в продължение на няколко седмици или докато не видите подобрение.
  3. Алое. Не използвайте алое по време на цикъла си. То помага за лечение на нередовния цикъл по естествен начин, регулирайки хормоните. За да постигнете най-добри резултати, смесете прясно алое с лъжичка мед и консумирайте сместа всеки ден преди да закусите.
  4. Практикувайте йога и медитация. Стресът е една от основните причини за хормонален дисбаланс в организма, който отключва нередности с менструацията. Йогата и медитацията помагат за облекчаване на стреса. Това са два от най-ефективните методи за справяне с проблема без употребата на лекарства.
  5. Джинджифил. Сварете 1 супена лъжица пресен джинджифил за 5 минути. Добавете малко захар и пийте отварата три пъти на ден след хранене.
  6. Канелата не само помага за подобряване вкуса на ястията ви, но и допринася за регулирането на менструацията ви. Осигурява затоплящ ефект в тялото. Вземете чаша топло мляко и добавете чаена лъжичка канела. Това е и ефективна напитка при борбата с менструалните крампи.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay