Как да дезинфекцирате четката си за зъби?

Чудили ли сте се някога, миейки зъбите си, колко микроби има в банята ви? Оказва се, че дори самата четка за зъби е дом на множество бактерии.

Как да дезинфекцирате четката си за зъби?

Проучвания сочат, че над 100 млн. микроби – включително ешерихия коли, стафилококи, вирус на херпес симплекс и дори фекални микроби – могат да живеят в четините на четката ви за зъби. Знаем, че звучи доста грубо, но няма нужда да се паникьосвате.

Въпреки че проучвания показват, че върху четката могат да живеят много микроорганизми, устата и тялото ви са в състояние ефективно да се защитават срещу инфекции. Няма клинични доказателства, че този вид растеж на бактерии ще има негативен резултат върху вашето орално или цялостно здраве.

Все пак е важно да поддържате четката си за зъби чиста. Такива неща са трудни или невъзможни за проследяване, но е по-добре да се избягват ненужни излагания и да се сведе до минимум вероятността от проблеми. Много хора просто измиват четката си под течащата вода, когато приключат с четкането на зъбите си, без да се замислят за това, което остава по нея. За да предотвратим натрупването на бактерии обаче, всъщност трябва да дезинфекцираме четката си между всяка употреба.

Как да хигиенизирате четката си? Един прост начин е като накисвате четката в антибактериална вода за уста поне веднъж седмично. Това ще намали бактериалното натоварване с около 85 процента. Как да го направите? Изсипете малко разтвор в чаша, не потапяйте четката в бутилката, оставете четката да се накисне за 15 минути. Ако я държите в разтвора за прекалено дълго време, рискувате да повредите власинките на четката си. Ако нямате антибактериална вода за уста, можете да си направите хигиенизиращ разтвор с една част пероксид и една част вода.

Как да поддържате четката си чиста между употребите? След четкане изплакнете добре четката си с топла, течаща вода, за да премахнете остатъците от паста за зъби, частици храна и други остатъци. Изтръскайте излишната вода, след това поставете четката в изправено положение, за да изсъхне, вместо да я сложите легнала. Най-добре е да съхранявате четката си на открито. Затворената влажна среда е по-благоприятна за развитието на микроорганизми. Ако използвате електрическа четка за зъби, изваждайте главата от основата след всяка употреба, като ги съхранявате отделно.

Колкото и да опитвате да поддържате четката си, все някога ще трябва да я изхвърлите. Повечето експерти препоръчват да сменяте четката си на всеки три до четири месеца. Това не само минимизира натрупването на бактерии, но и здравите власинки на главата на четката са по-ефективни при почистване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay