Какво се случва с тялото ви, когато ядете пикантна храна

Какво се случва с тялото ви, когато ядете пикантна храна

Някои ястия са толкова пикантни, че готвачите трябва да носят противогаз, докато готвят, за да предпазят очите си от изгаряне. Яденето на люта храна има неоспоримо влияние върху цялото тяло. Но не много хора са наясно с положителните и отрицателните ефекти, с които ще се сблъскат.

Ето какво се случва с телата ни, когато ядем люта храна: 

1. Може да отслабнете

Яденето на пикантна храна е лесен начин за изгаряне на малко повече мазнини. Нищо не може да замени упражненията и здравословното хранене, но капсиноидите, които се съдържат в чушките, не могат да навредят. Те са известни с увеличаването на енергийните разходи и намаляването на телесните мазнини.

2. Вашата толерантност към болката ще се увеличи

Трудно е да се повярва, тъй като яденето на пикантна храна само по себе си е болезнено за някои хора. Специалистите обаче предполагат, че капсаицинът може да се насочи към специално вещество в мозъка ни, което е отговорно за изпитването на болка. То подвежда мозъка ни да игнорира болката, което е страхотно. 

3. Вашата имунна система ще стане по-силна

Докато се наслаждавате на люта храна, тялото ви се обогатява с антиоксиданти. Това е особено полезно по време на грипния сезон, тъй като антиоксидантите ни предпазват от микробите, които атакуват телата ни. 

4. Има шанс да живеете по-дълго

Това проучване показа, че тези, които ядат люта храна 6-7 дни седмично, имат 14% по-ниска смъртност. Изследването наблюдава любителите на пикантната храна независимо от други рискови фактори, така че пикантната храна няма да помогне на тези, които имат нездравословен начин на живот.

5. Консумацията ви на захар ще намалее

Захарта е ужасна за вашето здраве, но намаляването на количеството захар, което консумираме, не е лесно. Експертите казват, че добавянето на пикантни ястия в менюто си от време на време може да помогне за борба с желанието за сладко. Подобно е на изпиването на чаша портокалов сок след измиване на зъбите - след като ядем нещо пикантно, обикновено не искаме нищо сладко. 

6. Вкусовите ви рецептори ще страдат

Езикът ви ще е първият, който ще почувства негативните последици от желанието ви за люта храна. Езикът ви ще почувства парещо усещане и това не е просто чувство, а ще бъде истинско изгаряне. Поради това няма да можете да усещате толкова много вкусове, колкото преди, но не се притеснявайте, това е само временно. Вкусовите ви рецептори ще се възстановят, освен ако не ядете твърде много пикантна храна ежедневно за дълго време.

7. Може да предизвика алергична реакция

Някои хора казват, че имат подуто лице и сърбеж сутрин след ядене на пикантна вечеря. Това може да се случи, защото чушките могат да причинят алергии. За някои хора тази реакция е просто естествената реакция на организма към подправката. За да разберете защо се е случило и как да го предотвратите, може да се наложи да посетите лекар.

8. Стомашните проблеми могат да се влошат

Ако имате чувствителен стомах, яденето на пикантна храна е лоша идея. Първо, може да ви причини диария. Капсаицинът има положително въздействие върху организма, но най-общо казано, е дразнещ за нас. Освен това може да причини временен гастрит или ако вече имате стомашни проблеми, те вероятно ще се влошат.

9. Може да предизвика киселини

Чушките включват комбинация от киселини и когато консумираме твърде много от тях, стените на стомаха ни започват да изгарят. Това състояние може да се влоши и да стане хронично в дългосрочен план. Така че не е във ваш интерес да прекалявате с лютите храни. Ако вече имате киселини, опитайте да пиете мляко или охладете изгарянето с малко сладолед.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay