Красивите тайни на Мерилин

За да бъдеш вечен секссимвол, са достатъчни 10-минутни тренировки на ден, 10-часов сън и моркови с мелба

Ако тя беше жива днес, заглавието на статията ни можеше да бъде "Красивите тайни на баба". Но съдбата не позволи да видим иконата в повяхнала светлина. Дали по собствено желание, или по нечие чуждо, Норма Джийн Бейкър, по-известна като Мерилин Монро, си отиде от този свят едва 36-годишна.

А този свят я боготвореше - и в хубавия, и в лошия смисъл на думата. В този свят тя е трайно запомнена. Така, както изглеждаше на 36. Като модна иконасекссимвол, неувяхващото цвете на американската поп култура. Безспорно, фриволната блондинка никога не е спирала да блести в качеството си на еталон за руса красота. И макар тежестта на спомена за нейните перфектни моделски мерки да имаше известни колебания в килограмите, съблазнителното тяло на Мерилин е на път отново да се качи на пиедестала си като всепризнат идеал.    

Но как е поддържала тази фигура? Как е съхранявала момичешкото излъчване на лицето си? Мнозина са си задавали тези въпроси. А дори не е нужно да изучават техники за разговор с духове, за да разберат какво би отговорила самата тя - Мерилин.

През 1952, десет години преди да почине, суперзвездата публикува книга, в която описва как се грижи за здравето и фигурата си. Нещо като първия фитнес наръчник на Холивуд, ако така ще ви е по-лесно да си го представите. Успоредно с ръководството, в списание Pageant се появява обширна статия със заглавие "Как поддържам форма". Сигурни сме, че веднага се досетихте коя е главната героиня в полезния материал.

Тази неделя се навърши половин век от ненавременната ѝ смърт. В продължение на цяла седмица, почитателите показваха с разнообразни чествания, че не са забравили любимата си звезда. Ние също не сме я забравили. И за да се присъединим към отбелязването на този златно-тъжен юбилей, решихме да ви запознаем отблизо със снимките и текста от "Как поддържам форма" на 26-годишната Мерилин Монро.

Интересно (и донякъде тъжно) е да видим как са се променили съветите за красота, които една холивудска актриса би дала на почитателките си. Статията започва така:

"Честно казано, никога не съм смятала фигурата си за толкова изключителна. До много скоро, почти не се и замислях за нея. Най-голямата ми грижа бе да си набавя достатъчно за ядене. А сега трябва да се тревожа, че ям прекалено много."

Наистина, Мерилин е живяла във времена, в които гладът се е асоциирал с бедност. Днес той е по-често нарочен и представлява похват на влиятелните жени в обществото. Виктория Бекъм, например, е известна с удивителната си способност да се пъхне в дънки за 7-годишни, въпреки че e родила вече 4 деца. Целта на Мерилин Монро е била никога повече да не ѝ се налага да гладува в този живот. И вместо да се стреми към физиката на малко момиченце, вечната секс икона е използвала апетитната си женственост, за да има какво да я яде на върха.

В наши дни "закачалки" като Кейт Мос споделят "великите" си прозрения от типа: "Нищо не е по-вкусно от начина, по който се чувствам, когато съм слаба!" А преди повече от половин век, Мерилин Монро без никакви притеснения е разказала за странните си хранителни навици.

Красивите тайни на Мерилин

Закуска: "Топля си чаша мляко на котлона, който държа в хотелската си стая. Когато заври, чупя две сурови яйца в млякото, разбърквам ги с вилица и ги пия, докато се обличам. Прибавям към това хапче с комплекс от мултивитамини и се съмнявам, че има лекар, който да препоръча по-хранителна закуска за работещо момиче, което бърза."

През деня: "Хубавото е, предполагам, че през деня ям скромно. Защото в последните месеци съм придобила навика да се отбивам в сладоледената къща на Уил Райт, на път към къщи след вечерните ми уроци по актьорско майсторство. Там ям мелба. Сигурна съм, че нямаше да мога да си позволя това глезене, ако нормалната ми диета не бе почти изцяло съставена от протеинови храни."

Вечеря: "Вечерите ми вкъщи са изненадващо обикновени. Минавам през пазара до хотела ми и си взимам пържоли или черен дроб, които приготвям на електрическия котлон в стаята си. Обикновено изяждам 4-5 сурови моркова с месото, и това е всичко. Трябва да съм наполовина заек - суровите моркови никога не ми омръзват.

Сън: "В зависимост от ангажиментите ми, спя между 5 и 10 часа всяка нощ. Спя в широко единично легло и ползвам само олекотено одеало, независимо дали е лято или зима. Никога не съм можела да нося пижама или отвратителни нощници - нарушават ми съня." 

Красивите тайни на Мерилин

Тренировка: "Отделям поне 10 минути всяка сутрин, за да тренирам с малки гирички. Разработила съм си мои собствени упражнения, за мускулите, които искам да поддържам стегнати. Започвам с простичка програма за стягане на бюста. Вдигам гирички от по 2 килограма, от позиция с разперени ръце до над главата. Повтарям 15 пъти, бавно. След това правя упражнението още 15 пъти от позиция с ръце над главата. След това, с ръце на 45° от земята, описвам кръгове с гиричките, докато не се уморя."

"Не броя ритмично като треньорите по радиото. Не бих могла да понасям упражненията, ако се чувствах командвана как да ги правя."

Днешните звезди, със своите частни фитнес салони и лични наставници, биха се изсмяли на Мерилин. Ако я чуеха как самоуверено разказва за десетминутните си тренировки с двукилограмови гирички. Тя пък сигурно би се изсмяла, ако чуе, че много от съвременните ѝ колежки не спират да се тъпчат в промеждутъка между два филма (или два видеоклипа за певиците). А когато се зададе следващият ангажимент и трябва да се приведат във вид за пред хора, се подлагат на убийствени диети, тренировки и "добавки".

Красивите тайни на Мерилин

А ето какво би казала Мерилин и на почитателките на изкуствения тен:

"Въпреки голямата му популярност в Калифорния, аз не мисля, че загорялата кожа е по-привлекателна от бялата кожа. Нито пък е по-здрава. Лично аз съм против дълбокия тен, защото харесвам да се чувствам цялата руса." Наистина, трудно ни е да си представим как прочутата порцеланова блондинка би легнала да се пържи в някой солариум.

Ето така е изглеждал здравословният живот на Мерилин Монро, преди да влезе в тунела на наркотичните вещества. В чийто край намери смъртта си. Но дълбоко се надяваме, че на мода отново ще дойде прекрасният начин на съществуване, в който не се прекалява нито с вредното, нито с манията по полезното.

А в днешната ни винтидж галерия можете да видите как са изглеждали всички тези съвети в женско списание отпреди 60 години. Забавно е!

70 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



41
Не е посочен 08.08.2012|21:34
Къде си чела...в инттернет или книги? ако можеш да ми препоръчаш някоя книга за нея ще съм ти благодарна
40
Не е посочен 08.08.2012|21:32
Къде си чела...в инттернет или книги? ако можеш да ми препоръчаш някоя книга за нея ще съм ти благодарна
39
Не е посочен 08.08.2012|21:29
Къде си чела...в инттернет или книги? ако можеш да ми препоръчаш някоя книга за нея ще съм ти благодарна
38
Не е посочен 08.08.2012|21:23
А от къде можем да видим списанието че не разбрах? Дали книгата й ще я има в библиотеките,от къде да я намеря?
37
Не е посочен 08.08.2012|14:29
За това не бих се доверил толкова,но че е била народен човек е самата истина!
36
Не е посочен 07.08.2012|19:50
Удивителна и много истинска жена! Диетата и е толкова простичка и лесно изпълнима дори за една съвременна домакиня, а като се сетя какви чудесии има в повечето съвременни творения на тема диететика. Определено е знае как да се наслаждава на храната и да изглежда добре.
35
Не е посочен 07.08.2012|17:48
Страхотна е била, неотразима и едновременно толкова земна.
34
Не е посочен 07.08.2012|16:53
невероятно наистина!
33
Не е посочен 07.08.2012|16:53
Невероятна жена, малко в днешно време излъчват толкова много сексапил!
32
Не е посочен 07.08.2012|16:43
10 минути и балсирано меню с повечко белтачини колко простичко. В днешно време звезди блъскат здраво, хранят се органично и какво ли още не и не могат да постигнат този блясък и излъчване.
31
Не е посочен 07.08.2012|16:34
Това наистина е много хитро като се има предвид, че всички бързаме сутрин и пропускаме закуската!
30
Не е посочен 07.08.2012|16:33
Винаги много съм я харесвала!
29
Не е посочен 07.08.2012|16:15
тя си е хапвала добре!
28
Не е посочен 07.08.2012|16:13
ама тя даже в хотела си е готвила, сладурана!
27
Не е посочен 07.08.2012|15:55
Наистина много жалко.Но и след смъртта си славата й не помръква,а загадките за нея винаги ще си останат!
26
Не е посочен 07.08.2012|15:40
На фона на всичко това уж здравословно хапване Мерелин си е пйвала доста както хапчета, така и алкохол... наистина жалко :(
25
Не е посочен 07.08.2012|15:36
Последните снимки са й преправяни! Иначе тогава разбира се, не е имало фотошоп.
24
Не е посочен 07.08.2012|14:54
Диетата на Мерилин е много добра, тъй като е балансирана, скромна и в същото време позволява и известни изкушения, но не знам дали продуктите, които сега откриваме по рафтовете са толкова полезни колкото тогавашните протеини.
23
Не е посочен 07.08.2012|14:14
Ах, тази Мерлин, незабравима е, с нейния чар и обаяние ще се помни години напред.Не че е достоен пример за подражание, но е различна, провокативна и това я прави интересна и дори център на внимание.
22
Не е посочен 07.08.2012|14:03
Жалко, че си е отишла толкова млада... Бих искала да я видя остаряваща, но все така свежа и усмихната. Но знае ли човек, може би е по-добре, защото така вечно ще я помним млада и красива.
21
Не е посочен 07.08.2012|13:01
Не мисля,че е нужно да черпим идеи от икона,която даже не изглежда в достатъчно добра форма...Вече си имаме всички нужни условия,за да изглеждаме супер-стига да имаме желание и да сме упорити
20
Не е посочен 07.08.2012|12:15
Прекрасна статия. според съветите й са много по-добри от днешните, като изключим млякото с яйцето и витамина вътре.
19
Не е посочен 07.08.2012|12:13
В този доста хаотичен живот,който тя е водила надали е имала време за всичко това което са написали,затова и заключения трудно бих направила,доста съм чела за нея!
18
Не е посочен 07.08.2012|12:00
Мислиш ли, че са я пипнали на фотошоп>! Аз не мога да разбера дали е така... Дано да не са я обработвали!
17
Не е посочен 07.08.2012|11:55
Много готини съвети е дала мацката! Само не знам до колко са полезни наистина! Но може да пробвам!
16
Не е посочен 07.08.2012|11:53
И аз съм така:) Хубаво трябва да се разгрее човек, но пък не трябва да се прекалява и със самат атренировка. По-добре кратки но всекидневни упражения, отколкото дълги и изтощителтни!
15
Не е посочен 07.08.2012|11:52
10 часов сън наиситна е трудно да си направиш, осоебно ако работиш всеки ден на някакви смени или просто си хдоиш на работа...Но моркови с мелба не бях пробвала;))
14
Не е посочен 07.08.2012|11:51
Не ме кфи, че сега са барнали на фотошопа! Мерелин е толкова естествена и истинска, че точно заради това всички жени много й се възхищават. А сега са опитали да я направят перфектна, както са сегашните снимки на всички модели и т.н.
13
Не е посочен 07.08.2012|11:48
И на мен ми е малко странно! Десет минути ми е само разгрявката на мен! И после почвам с упражненията!
12
Не е посочен 07.08.2012|11:47
Ами явно при нея тази диета е работела... но за съня няма как да стане.. максимум 8 часа спя аз!
11
Не е посочен 07.08.2012|11:37
Да! Днес поддържаш форма с глад! Това не е нормално! не и за мен! Трябва да има някакъв баланс!
10
Не е посочен 07.08.2012|11:34
Това момиче определено е нзаело как да постига целите си! Бр4аво на нея!
9
Не е посочен 07.08.2012|11:25
Така си е! По-хубаво е да има къде да се хване една жена, а не само кокали да пипаш!
8
Не е посочен 07.08.2012|11:24
много добре е правила Мерилин , така се прави , а не като днешните превзети жени , които не знаят как да поддържат лесно и правилно форма
7
Не е посочен 07.08.2012|11:12
10 часов сън не мога да го докарам всеки път ,но за морковите е права - те са много полезни , само не знам дали 10- минути тренировки са достатъчни
6
Не е посочен 07.08.2012|11:02
не знаех, че само 10 минути упражнения са достатъчни , за морковите знам ,че са много полезни , както за кожата , така и за очите !
5
Не е посочен 07.08.2012|10:56
Да :) И на мен ми хареса страшно много статията! Само не знам това с млякото и яйцата колко е вкусно!
4
Не е посочен 07.08.2012|10:54
Каквото и да си говорим, апетитните женски извивки винаги ще са на мода, независимо, че модата налага закачалки. Природата си знае работата :)
3
Не е посочен 07.08.2012|10:53
доста се е глезила Мерилин , кой като нея :)
2
Не е посочен 07.08.2012|10:44
Много интересна статия! Не знам до колко еприложима, но определено възбуди интерес ами!
1
Не е посочен 07.08.2012|10:41
много хубава статия , разбрахме как е поддържала в форма Мерилин :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay