Редом с по-дългите слънчеви дни пролетта носи и куп "странични ефекти”, които ни пречат да ѝ се насладим пълноценно. Умората, хремата и алергиите са само част от неразположенията, с които топлото време заплашва човешкия организъм.
Не е обаче толкова трудно да се противопоставите на тези неприятни състояния. При това не с лекарства и химия, а с това, което природата ни предлага. Нашите колеги от Kulinar.bg са съставили списък с няколко храни, които имат благотворно действие върху организма при пролетни неразположения.
Плодове и зеленчуци
Едно от основните преимущества на пролетта е разнообразието от свежи витаминозни плодове и зеленчуци. Пресните продукти ще ви помогнат да снабдите тялото с енергията, която му е липсвала през зимните месеци и да се преборите по-лесно с външните дразнители.
Храни, богати на витамин С
Витамин С е един от най-важните елементи, предпазващи тялото ни от болести. Има силно успокояващ ефект върху алергиите, затова е добре да го включите в менюто си. Храни, богати на витамина, са броколите, цитрусите, магданоз, зеле, лук, чесън, коприва.
Чай
Чай от хвощ, живовляк, коприва или цвят от роза повлиява добре алергичните реакции. Пийте по 100 мл преди всяко хранене.
Джинджифил
Джинджифилът има силно детоксикиращо действие и увеличава енергията. Тонизира цялото тяло и е особено подходящо за страдащи от храносмилателни проблеми. Има изразен ефект срещу симптоми на пролетна умора.
Жен-шен
Друг противник на пролетната умора е жен-шен. Азиатската билка е известна със способността си да увеличава виталността. Също така подобрява умствената и физическата дейност.
Годжи бери
Вкусните малки плодчета съдържат невероятни нутриенти и са страхотно средство за лечение на пролетната умора. Богати са на витамини, микро елементи, подобряват настроението и съня.
Гуарана
Плодовете на гуараната съдържат калций, магнезий, фосфор и калий – елементи, които повишават жизнеността, подпомагат паметта и настроението.
Предлагаме ви още интересни и полезни статии, които можете да прочетете в Kulinar.bg:
Българските супер храни - супер вкусни и полезни
Как да познаем качествения кашкавал
Топ 50: Най-полезните храни в света
23 | 0 |