Революционер в храненето

Милко Георгиев вярва във ВМ НВХ. Какво всъщност е това, ще разберете в следващите редове

Революционер в храненето

Напоследък името на Милко Георгиев е едно от най-често срещаните, когато става дума за отслабване. Четем за него навсякъде и го гледаме в различни телевизионни предавания. Той е фитнес треньор и революционер в разбирания за здравословно хранене - две причини, които ни накараха да го потърсим, за да си поговорим за хранителните принципи, които проповядва. Освен на следващите редове, за тях можете да четете ежедневно и на личния му блог -  http://lichentrenior.com

Здравей, Милко. Разкажи ни с какво се занимаваш професионално?
Аз съм кондиционен треньор и собственик на спортен клуб SPIDER SPORT.

Какви според теб са основните принципи на здравословно хранене? Можеш ли да ни разкажеш малко повече за хранителния режим, който спазваш?
От 10 години работя за популяризиране на високомазнинното нисковъглехидратно хранене (ВМ НВХ). Това хранене дава на тялото най-важното гориво – мазнините, и намалява най-опасното – въглехидратите. Протеините са изключително от животински произход – месо, яйца, сирене, които са близките и пълноценни за човека.

Какви храни влизат тук? Какво е съотношението между приема на мазнини, въглехидрати и протеини?
Както казах – месо, яйца, сирене. За гарнитура – листни зеленчуци.

Мазнините представляват 60% от калориите, протеините 25% и въглехидратите 15%.

Мазнините идват предимно от животинската мазнина – мас, сланина, масло, сметана. Растителните мазнини се използват сурови и в ограничени количества, за салати и сосове.

Как трябва да се обработва храната?
Храната е сурова или алангле. При печене трябва да се отстранява изгорялата мазнина. Варенето е единствения термичен вариант за затопляне на животинската мазнина, а растителната – повтарям – само сурова.

Вярваш ли в разнообразното хранене?
Вярвам в пълноценното хранене. Храната може да се разнообразява в рамките на категориите "месо” и "сирене” (има различни меса и сирена), с гарнитура и с подправки.

Въглехидратите ли са главният виновник за напълняването?
Въглехидратите и преяждането.

Когато хората чуят за мазнини, първите им асоциации са за покачване на килограми и холестерол. В крайна сметка откъде идват тези разбирания, според теб?
От масовата култура, която е плодът на некомпетентността.

Какви са последиците за организма от приема на ненаситени мазнини?
Ненаситените мазнини са потенциално опасни, защото могат да се окислят в шишето, в чинията, в кръвта на човека.

А какво смяташ за приема на плодове и зеленчуци и диетите, които се основават на тях?
Листните зеленчици са ОК. Високовъглехидратните бобови, кореноплодни и зърнени са вредни и с бавните си въглехидрати и с растителните си киселини, които ощетяват на минерали тялото. Съответно, диета, основана на тези растения, е бавно (само)убийство.

Могат ли плодовете или специално създадените заместители да заменят сладкото?
Сладкото е това, което е сладко в устата и е от естествен източник. Това е единственият разумен компромис с въглехидратите. Било то с плодове или шоколад.

Смяташ, че последното хранене трябва да бъде непосредствено преди лягане. Защо?
Идеалната вечеря е до 2 часа преди лягане. Така 4 часа след вечеря тялото ще получи материал за регенерирането си, което става по време на спокойния сън.

След като приемаме толкова мазнини и протеини, трябва ли да тренираме усилено, ако искаме да отслабнем?
Мазнините и протеините са правилната храна, а количествата са въпрос на енергиен баланс. Ако човек е с бавен метаболизъм, е необходимо да увеличи физическата си активност.

97 9
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



17
Не е посочен 12.08.2012|11:29
На енергийно ниво не съществува такова нещо като разнообразна храна! Според това какво му вкарваш организма различава три неща - въглехидрати,белтъчини и мазнини! Разликата между диня,картоф,леща,боб,царевица,ориз и т.н. е почти никаква с изключение на някакви микроелементи,които така или иначе набавяш от месо,сланина,мляко,сирене,яйца! Да бъдеш "маниак" или "маняк" не е толкова страшно,стига да се вписваш в собствените си критерии!
16
Не е посочен 04.07.2012|13:30
Вече се убеждавам, че хората се делят на две групи-крайни тъпаци и хора, които приемат нови идеи в главата си дори да звучат абсурдно. Та как не се замисляте и не търсите повече информация, ами директно сер**е отгоре? Маймуни... Пример с мен. Чух от приятел за Милко преди години. Сподели същата информация, че и повече! За момент не си помислих, че това са глупости, а почнах да ровя за допълнителна информация. Все пак приятелчето звучеше убедително. След като прочетох въпросната допълнителна информация и видях как моя приятел свали цели 20 кг(при това през цялото време си наяден) си казах, е това ЯВНО е истина! ВМ-НВХ завинаги неуки, мързеливи и мрънкащи шматки...
15
Не е посочен 03.07.2012|12:26
И какво по-точно си чела, и кое беше грешното в обясненията на Милко..тук коментират отрицателно само хора (а и навсякъде) , които не са спазвали лично режима и не знаят как преобразява хората и колко по-силни и здрави ги прави..аз лично съм от 1 година на него и мога да заявя, че това е единственият правилен начин на хранене и живот за мен (а съм на 23г. само), разбира се и с усилено и постоянно кондиционно трениране!
14
Не е посочен 03.07.2012|11:40
нещо не съм съгласна с него , малко не го биваше и в обясненията , , все пак съм чела доста за правилното хранене , тук не го издокара много добре
13
Не е посочен 03.07.2012|09:45
според мен не е правил нещо правилно,защото аз чувам за тази диета само хубави неща и то от съвсем различни източници!като се замислиш наистина има логика това да е правилният начин на хранене!
12
Не е посочен 03.07.2012|09:16
Глупости говориш, а намаляването на въглехидратите е свързано с повишен прием на мазнини това е в основата на ВМ-НВХ. Ако не приемаш достатъчно мазнини, които както казва Милко трябва да са 60% от храната просто нищо не правиш. Аз съм сигурен, че много хора бъркат точно защото не ядат достатъчно мазнини, а само ограничават въглехидратите. Освен енергия, която е необходима мазнините като сланината примерно са богати на витамини и увеличават защитните сили на организма.
11
Не е посочен 03.07.2012|09:09
точно преди няколко дни чух за тази диета и много се запалих,обмислям даже да я започна,защото е първата диета,в която са позволени млечни продукти,а аз обожавам мляко и сирене и не мога да се лиша от тях,но малко ме притеснява,че няма да мога да ям диня
10
Не е посочен 02.07.2012|22:17
Мрън, мрън само оправдания са ви в празните глави.
9
Не е посочен 02.07.2012|16:51
И та мен ми беше трудно да го приема този режим, но след като видях брат ми какви резултати постигна започнах и аз. Единственият пробрем е намирането на качествен източник на животински протеини, апропо и самата диета си е цифра.
8
Не е посочен 02.07.2012|16:40
Истината е,че хората бяха много неинформирани допреди няколко години....Сега цялата тази информация е много по-достъпна,благодарение на интернет!Как сме живели без него,не знам...?!
7
Не е посочен 02.07.2012|16:04
Така е и на мен не ми понася особено този тип хранене, дори по едно развих алергия заради приема на повечко животински продукти. Въглехидратите не са зъл демон, ако са от сложните, стига с тези крайни диети!
6
Не е посочен 02.07.2012|15:01
Не мисля, че начинът му на живот е правилен на този "гуру". По-скоро е даже адски грешен. Познавам един маняк като него, който спазваше в продължение на години нисковъглехидратната диета - първо: ходеше по голяма нужда по 3 пъти седмично; задръсти се с токсини и накрая едва оцеля; съсипа си черния дроб и бъбреците. сега не яде месо и е по-здрав и по-енергичен от преди.
5
Не е посочен 02.07.2012|14:09
Цялата енергия се получава от храната.Човешкият организъм трябва да приема определено количество белтъчини,въглехидрати и мазнини.Има нужда и от вода,минерални соли,витамини и други активни вещества.Но когато ядем и пием ние никога не мислим за функциите на организма.Водени сме само от чувството на глад или жажда!
4
Не е посочен 02.07.2012|14:06
никак не е лесно да се поддържа идеалната фигура! А колкото по малко килограми те делят от перфектното тегло, толкова по трдно става да ги свалиш!
3
Не е посочен 02.07.2012|13:32
Аз едно съм разбрала,че свалянето на всеки килограм струва много усилия.Гладуването винаги е било доста вредно,по-добре е да се яде пет пъти дневно,но в малки количества.
2
Не е посочен 02.07.2012|12:50
Лошото е, че при мен има един много голям проблем - обичам разнообразната храна, а в така нареченото правилно хранен, такава почти няма. Точно, че ограничението е само в месото и сиренето, това много ме ограничава и притеснява. Иначе обичам да салати, винаги съм обичала, сирене също, месо по-малко. Но много обичам картофи и ориз. Смятам, че може човек да си позволява 2 пъти седмично примерно от тези храни, коити уж са вредни.
1
Не е посочен 02.07.2012|11:13
Аз съм от хората обаче, които не си падат особено по протеините от животински произход, още повече като знам какво е качеството на повечете месни и млечни продукти...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay