Суперсилите на спанака

Суперсилите на спанака
Pexels

Що се отнася до зелените листни зеленчуци, наистина не можете да сбъркате със спанака.

Той може да се похвали с мек земен вкус, който е идеален, ако не харесвате горчивината на къдравото зеле или лекотата на айсберга. Също така е невероятно лесно да добавяте както пресен, така и замразен спанак към рецепти, независимо дали приготвяте богато на хранителни вещества смути или варите обикновена яхния.

Ако спанакът все още не е присъства често във вашите салати, тестени изделия, омлети, супи и смутита, изобилието от ползи за здравето ще ви вдъхнови да се отправите към хранителния магазин веднага.

Ето всички суперсили на спанака:

1. Спанакът е с високо съдържание на антиоксиданти

Спанакът е богат на много различни антиоксиданти, като лутеин, бета-каротин и витамин С. Това е ключово за цялостното здраве, тъй като антиоксидантите неутрализират свободните радикали. Когато свободните радикали се натрупват в тялото, това води до увреждане на клетките и оксидативен стрес, основен фактор за хронични заболявания, рак, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Антиоксидантите (като тези в спанака) помагат в борбата със свободните радикали и предотвратят увреждането на клетките. 

2. Спанакът съдържа калий, който помага за контролиране на кръвното налягане

Спанакът е добър източник на калий, който помага за понижаване на кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове. Калият също действа, като балансира нивото на натрий в тялото, което в големи количества може да повиши кръвното налягане. Освен всичко това, спанакът е добър източник на фолат и магнезий, които увеличават производството на азотен оксид, молекула, която има ефект на понижаване на кръвното налягане. Това е ключово, тъй като високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. 

Суперсилите на спанака Pexels

3. Спанакът е сериозна храна за мозъка

Ето малко храна за размисъл: Спанакът е една от най-добрите храни за здравето на мозъка. Според списанието Neurology ежедневният прием на само една порция листни зеленчуци (½ чаша варени), като спанак, може да забави когнитивния спад, свързан с възрастта. Това се дължи на високото съдържание на лутеин, бета-каротин, фолат и филохинон (форма на витамин К), всички от които защитават мозъчните клетки с течение на времето. Точните механизми варират в зависимост от хранителното вещество, но като цяло те действат чрез намаляване на оксидативния стрес, невровъзпалението (т.е. възпаление на мозъка и гръбначния мозък) и натрупването на протеини, участващи в състояния като болестта на Алцхаймер. 

4. Спанакът осигурява желязо 

Спанакът е източник на желязо, минерал, използван за производството на хемоглобин, основният компонент на червените кръвни клетки. Тези клетки са отговорни за доставянето на кислород до всички ваши органи и тъкани, така че са адски важни. Има два вида желязо: хем, който се намира в животински храни, и не-хем, който идва от растителни храни, включително спанак.

Тялото не абсорбира не-хем желязо, както и хем желязо, но можете да увеличите усвояването, като съчетаете спанака със солиден източник на витамин С. Примери за храни, богати на витамин С, са лимонов сок, броколи, чушки, картофи и домати. (Звучи като доста вкусна идея за салата!)

Суперсилите на спанака Pexels

5. Спанакът е пълен с фибри 

Огромна полза за здравето е неговото фантастично съдържание на фибри, което поддържа здравето на червата и поддържа храносмилателната система в добра форма. Има два вида фибри: разтворими и неразтворими. Спанакът съдържа неразтворими фибри, които не се разграждат лесно. Това добавя обем към изпражненията, което улеснява изхождането и потенциално облекчава запека. Бонус: Неразтворимите фибри също се свързват с повишена ситост след хранене, така че спанакът може да ви помогне да останете сити за по-дълго време. 

6. Спанакът е чудесен за здравето на очите

Противно на общоприетото схващане, морковите не са единствените зеленчуци, които са полезни за вашите очи. Спанакът съдържа антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които са свързани с витамин А. И двете хранителни вещества защитават очите ви от слънцето, основен източник на оксидативен стрес (и следователно, увреждане на клетките) в окото. Това може да помогне за намаляване на риска от очни заболявания, включително дегенерация на макулата и катаракта. 

Но трябва да имате предвид, че както лутеинът, така и зеаксантинът са мастноразтворими хранителни вещества, което означава, че се нуждаят от мазнини, за да бъдат усвоени от тялото. За да се възползвате от всички страхотни предимства на тези антиоксиданти, обмислете да полеете следващото си ястие със спанак със зехтин или да го комбинирате с авокадо, семена или мазна риба. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay