Аз съм Сънчо, разберете повече за мен!

Ако си мислите, че само обилният обяд ви кара да клюмате, лъжете се. Тялото съвсем естествено преминава през две фази на отпадналост

Аз съм Сънчо, разберете повече за мен!

Някои го смятат за разточителство, но има хора, които са издигнали нерегламентираното подремване в култ. Вземете за пример следобедните паузи (сиести) на южните народи или пък отидете в Далечния Изток, където не е рядкост да видите служител да спи на бюрото си по време на обедната почивка.

Прочетете ли следните факти за дрямката, ще се убедите, че това никак не е случайно:

Целонощното будуване нарушава способността ви да складирате информация с до 40%. Ако наистина ви се налага да извършите нещо подобно, постарайте се да си откраднете 20-ина минути и да поспите. Така ще дадете възможност на мозъка си да се прегрупира.

Другият вариант е да дремнете "превантивно", което ще рече да си осигурите кратък сън в аванс, който ще ви компенсира донякъде.

Ако си мислите, че само обилният обяд ви кара да клюмате, лъжете се. Тялото съвсем естествено преминава през две фази на отпадналост. Едната е между 2 и 4 часа, а другата е между 13 и 15. Дори и да пропуснете обедното похапване, това няма да ви спаси от добре познатото ви състояние с премрежен оглед и прозявки.

Ето това е най-подходящото време за следобедна дрямка – хем ви се спи, хем е достатъчно рано, че да не провалите нощния си сън.

Най-добрият вариант за дрямка е краткият – до 10 или максимум 20 минути. Прехвърлите ли тази граница, рискувате да си погодите лош номер и да изпаднете в т.нар. "сънна инерция". Казват, че добър вариант е да изпиете едно кафе преди това – горе-долу толкова време е необходимо на кофеина да ви "хване". По този начин ще се събудите още по-готови за действие.

Дори и да не успеете да заспите, не се притеснявайте. Самата почивка в легнало състояние може да има здравословни ползи като намаляване на кръвното, например.

Сънят обаче е несравним в способността си да възстановява концентрацията, вземането на решения, креативността и сетивата. Някои изследвания сочат, че хората, които поспиват следобед, страдат от по-ниска смъртност вследствие на сърдечносъдови болести. Но не ви съветваме да разчитате прекалено много на това, ако по принцип не се грижите за здравето си.

Ако е прекалено късно, по-добре изчакайте "официалното" си време за лягане. Преценете дрямката си така, че да не се будите по-късно от 5 часа преди вечерния Сънчо – иначе рискувате да се лишите от нощен сън.

Захарта не е добър заместител на съня. Знаем, че желанието за сладко е инстинктивно след недоспиване, но може да си направите лоша услуга, ако злоупотребите с него. Ще ви го обясним с една дума – хипогликемия.

Ако заспивате за по-малко от 5 минути, вероятно сте системно недоспали. Това е особено лоша новина за лицата между 18 и 24 години, чието когнитивно представяне най-много се повлиява от липсата на сън.

И накрая – ако ви предстои купон, гледайте да се наспите хубавичко предварително. Това ще подобри способността ви да преработвате алкохола. В противен случай ще се напиете доста по-бързо. А може би и безпаметно!

За още факти посетете https://www.facebook.com/FitWell.bg

Или прочетете още чудесни статии, дело на нашите колеги:

Проблеми с кожата? Променете храненето

Само три минути йога

Пресирай цитруси със стил

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 09.10.2013|17:47
"Сънят обаче е несравним в способността си да възстановява концентрацията, вземането на решения, креативността и сетивата." - напълно съм съгласна
7
Не е посочен 23.07.2013|12:59
Много се дразня на себе си, че колкото и да съм уморена, не мога да поспя половин час. Ще легна, но мисълта, че имам малко време, няма да ми даде да заспя.
6
Не е посочен 23.07.2013|11:22
аз обичам да спя
5
Не е посочен 23.07.2013|10:46
затова трябва да имам следобедна почивка в офиса :Р хиих
4
Не е посочен 23.07.2013|10:18
и аз като хапна винаги ми се приспива, не знам сега от фазата на деня ли е от яденето ли е.
3
Не е посочен 22.07.2013|16:34
И при мен се получава така понякога.
2
Не е посочен 22.07.2013|16:32
Полезни съвети, благодарна съм ви за тях.
1
Не е посочен 22.07.2013|15:46
Абе не знам, ама като хапна, едва гледам. трябва ми второ кафе.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay