Неприятните дни в месеца на една дама

Около това какво трябва и не трябва правим по време на цикъл се носят какви ли не митове. Нека отново се опитаме да ги проверим

Неприятните дни в месеца на една дама

Веднъж вече се допитахме до специалист с молба да ни обясни какво точно трябва и не трябва да правим, когато сме в цикъл. Въпреки получените отговори обаче, "онези дни" от месеца продължават да идват и да ни тормозят. Затова, поне засега, няма да спрем да търсим информация по въпроса.

Поредната порция такава намерихме при колегите от FitWell.bg. А на тях трябва да им признаем, че наистина се интересуват от здравето и знаят къде да намерят подходящите съвети за отлична грижа.

Тази седмица те ни разказват за популярен уебсайт, който описва ПМС като "магия, под която жените попадат веднъж в месеца и която им дава силата на вол и стабилността на операционната система Windows, най-лошият кошмар на мъжа".

Всъщност това е съвкупност от симптоми, проявяващи се в лутеалната (последната фаза) на цикъла. Причината, естествено, не е съвсем ясна, но хипотезите включват както изменения в хормоналните нива, така и в потока на невротрансмитерите в мозъка.

Освен различни видове болки и подуване на какви ли не места по тялото, още по-неприятно е усещането за загуба на контрол. Светът става сив, сълзи се ронят без причина, а най-дребните недостатъци на хората около вас предизвикват избухването на миниатюрна атомна бомба всеки път, когато някой не си е сложил чинията в миялната или е забравил да купи хляб.

При някои дами това се случва през по-голям интервал от време. При други е всеки месец, но е търпимо. Има и такива обаче, при които състоянието сериозно се намесва в ежедневието и пречи на нормалното му протичане. Тази ситуация се нарича предменструално дисфорично разстройство и e включена в петото издание на Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства, изготвен от Американската психиатрична асоциация. Сериозна работа, а?

Ако сте от жените, при които антидепресантите не са единственият изход, радвайте се и хвърлете едно око на няколко идеи, които ще ви помогнат да си възвърнете контрола в тягостните моменти.

Променете хранителните си навици – повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, по-малко сол и захар. Кофеинът и алкохолът също не се препоръчват.

Физическа активност – поне 30 минути на ден, без значение дали ви мързи и дали имате време. Оправдания не се приемат, особено след като сте измрънкали на всичките си приятели колко ужасно се чувствате.

Наспивайте се, за да дадете енергия на тялото си да се справи със случващото се.

Обърнете внимание на някои витамини и минерали – според различни източници, в подобен момент ви трябват повечко калций, магнезий, витамини В и Е.

Опитайте различни билки – тяхното действие не е съвсем доказано, но си струва да пробвате с джинджифил, глухарче, малинови листа, масло от вечерна иглика, жълт кантарион, витекс (Аврамово дърво) и гроздовиден ресник.

Благодарим на FitWell.bg и открития от тях сайт за полезната информация. Дано тя успее да ни помогне следващия път, когато тялото и настроенията ни започнат да се бунтуват заради прословутия ПМС!

23 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 01.03.2013|13:48
само първия ден изпитвам дискомфорт но нищо повече. видеото е ненормално забавно :))))
12
Не е посочен 22.02.2013|12:21
Слава Богу, никога не съм имала проблеми с болки по време на цикъл.
11
Не е посочен 21.02.2013|17:38
Неприятните дни идват и отлитат при всяка от нас .
10
Не е посочен 21.02.2013|12:59
И накрая си пийте аулинчето и лягайте,докато подейства...
9
Не е посочен 21.02.2013|12:32
През тези дни консумирам плодове и зеленчуци като за световно.
8
Не е посочен 21.02.2013|12:28
О,да, големият ужас, трябва да се изолираме 7 дена, че дане ни е тежко...пфу, колкото повече време отделяме да си мислим за болежките,толкова повече ни тормозят.
7
Не е посочен 21.02.2013|11:50
Ехе,сякаш психясваме веднъж в месеца, на мисля,че чак толкова крайно е положението.
6
Не е посочен 21.02.2013|11:39
О,това е сигурно :)) Гладът винаги надделява :)
5
Не е посочен 21.02.2013|11:18
за щастие не изпитвам никакъв дискомфорт, дни като дни! :)
4
Не е посочен 21.02.2013|11:13
Оооо, да не забравяме, че сме гладни като вълци в тези дни.
3
Не е посочен 20.02.2013|18:08
Мисля си, че идеята за билките не е особено полезна точно по време на цикъл, но пък не съм сигурна. Само така съм чувала.
2
Не е посочен 20.02.2013|15:54
Какво да се прави, ще си носим кръста!
1
Не е посочен 20.02.2013|14:58
Ох, точно сега са онези дни. Много трудно ги преживявам!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay