Бурания с праз

Бурания с праз

Бураниите са чудесни български ястия, които нямат нищо общо помежду си. Тази е с кисело зеле и ориз, но има такива с фасул, със спанак или пък с кисело мляко и печени чушки. Всъщност си приличат по това, че са много вкусни.

Необходими продукти за 4 порции:
2 дебели стръка праз
4 с. л. олио
1 морков, нарязан на пръчици
1 ч. л. едро смлян червен пипер
1 малка кисела зелка
1 резен дюля, ситно нарязан
100 мл бяло вино
1 ч. ч. ориз
1 ч. ч. зелев сок
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва на парчета с дължина 8-10 см. С нож се срязват по дължина първите 2 слоя на праза и се отделят. Попарват се 3 мин във вряща подсолена вода. Вътрешността се нарязва на ситно.

2. Половината олио се сгорещява и в него се слага да се запържат нарязаните праз и морков. Слага се червеният пипер, разбърква се и се добавя тънко нарязаното кисело зеле и дюлята. Разбърква се, налива се виното, захлупва се с капак и се оставя да къкри 15 - 20 мин.

3. В друг съд се загряват 2 с. л. олио и в него се запържва оризът, докато стане прозрачен. Налива се зелевият сок и се оставя да къкри на много тих огън под капак за 10 мин. Оризът се добавя към зелето, разбърква се, налива се още ½ ч. ч. гореща вода или зелев сок на вкус, разбърква се и се ароматизира с черен пипер.

4. Отделените парчета от праза се напълват с изстиналата бурания и се завиват на пурички. Намазват се с олио и се слагат да се запекат във фурната, докато се зачервят. Сервират се студени.

сп. Меню

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



28
Не е посочен 05.04.2012|13:51
много обичам ориз
27
Не е посочен 05.04.2012|11:33
Абе не ми се яде точно това, ама по липса на друго и такова бих яла;)
26
Не е посочен 05.04.2012|11:32
Гладна съм!
25
Не е посочен 05.04.2012|11:31
И на мен.....чак взе и стомахът ми да се обажда :)
24
Не е посочен 05.04.2012|11:30
Мммм...как ми се прияде сега: )
23
Не е посочен 05.04.2012|11:22
Доста добре изглежда и звучи:)
22
Не е посочен 05.04.2012|11:11
и не само ти :)
21
Не е посочен 05.04.2012|11:08
Това трябва да го пробвам :)
20
Не е посочен 05.04.2012|11:04
тази седмица има доста иновации :)
19
Не е посочен 05.04.2012|10:57
Това не съм го пробвала :)
18
Не е посочен 05.04.2012|10:55
праза е много полезен :)
17
Не е посочен 05.04.2012|10:37
мисля ,че ще мога да го сготвя :)
16
Не е посочен 05.04.2012|10:34
много добре , ще го направим :)
15
Не е посочен 05.04.2012|10:29
много вкусно :)
14
Не е посочен 05.04.2012|10:00
аз бих я пробвала
13
Не е посочен 04.04.2012|16:56
определено не си я представям в комбинация с това ястие
12
Не е посочен 04.04.2012|16:33
и на мен ми се вижда странна .... дюлята бърка нещата :)
11
Не е посочен 04.04.2012|16:25
изглежда добре,но съставките ме изненадаха
10
Не е посочен 04.04.2012|16:25
абе каква е тази странна манджа,бе...пфу
9
Не е посочен 04.04.2012|16:21
Трябва по-често да има статии за традиционни нашенски ястия.
8
Не е посочен 04.04.2012|16:14
то точно дюлята е интересното в рецептата
7
Не е посочен 04.04.2012|16:13
Много добре изглежда ... и е лесна за изпълнение , така че мисля да я пробвам
6
Не е посочен 04.04.2012|16:08
Замени го с киноа :)
5
Не е посочен 04.04.2012|15:53
Редовно си правим подобна манджа само че без дюлята.
4
Не е посочен 04.04.2012|14:42
Много вкусно :) ще го пробвам :)
3
Не е посочен 04.04.2012|12:26
Аз и по принцип не го ям. Но и не ми изглежда вкусно.. някаква бърканица :(((
2
Не е посочен 04.04.2012|12:23
На мен изглежда вкусно, но доколкото разбрах напоследък ориза хич не е толкова полезен, колкото си мислих преди
1
Не е посочен 04.04.2012|12:16
не ми звучи вкусно,нито полезно...значи няма смисъл :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay