Бураниите са чудесни български ястия, които нямат нищо общо помежду си. Тази е с кисело зеле и ориз, но има такива с фасул, със спанак или пък с кисело мляко и печени чушки. Всъщност си приличат по това, че са много вкусни.
Необходими продукти за 4 порции:
2 дебели стръка праз
4 с. л. олио
1 морков, нарязан на пръчици
1 ч. л. едро смлян червен пипер
1 малка кисела зелка
1 резен дюля, ситно нарязан
100 мл бяло вино
1 ч. ч. ориз
1 ч. ч. зелев сок
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Празът се нарязва на парчета с дължина 8-10 см. С нож се срязват по дължина първите 2 слоя на праза и се отделят. Попарват се 3 мин във вряща подсолена вода. Вътрешността се нарязва на ситно.
2. Половината олио се сгорещява и в него се слага да се запържат нарязаните праз и морков. Слага се червеният пипер, разбърква се и се добавя тънко нарязаното кисело зеле и дюлята. Разбърква се, налива се виното, захлупва се с капак и се оставя да къкри 15 - 20 мин.
3. В друг съд се загряват 2 с. л. олио и в него се запържва оризът, докато стане прозрачен. Налива се зелевият сок и се оставя да къкри на много тих огън под капак за 10 мин. Оризът се добавя към зелето, разбърква се, налива се още ½ ч. ч. гореща вода или зелев сок на вкус, разбърква се и се ароматизира с черен пипер.
4. Отделените парчета от праза се напълват с изстиналата бурания и се завиват на пурички. Намазват се с олио и се слагат да се запекат във фурната, докато се зачервят. Сервират се студени.
1 | 0 |