Идеи за великденската трапеза: Агнешко

Три коренно различни рецепти за любимото на всички агнешко месо

Идеи за великденската трапеза: Агнешко

Продължаваме да ви представяме интересни и недотам традиционни рецепти, с които да разнообразите великденската си трапеза и да зарадвате близките си. Днес е Велики четвъртък и е време за боядисване на яйца. След това остава само да решите как да приготвите агнешкото в неделя и да се насладите на празника. А ето и няколко идеи, предоставени от нашите колеги от Kulinar.bg.

Агнешко със спанак

Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
1 кг пресен спанак
6 стръка пресен лук
6 стръка пресен джоджен
1 с.л. нишесте
1 с.л. червен пипер
3 с.л. олио
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на порции и запържете заедно със нарязания пресен лук.

Добавете солта, червения и черния пипер и налейте топла вода, колкото да покрие месото. Когато омекне, добавете нарязания спанак и оставете да къкри на слаб огън.

Когато спанакът е готов, разтворете нишестето с малко студена вода и сгъстете ястието.

Изсипете ситно нарязания джоджен. Поднесете ястието с кисело мляко.

Агнешка курбан чорба

Идеи за великденската трапеза: Агнешко
Необходими продукти:
400 г агнешко месо
200 г кромид лук
1 връзка пресен лук
1 домат
2 зелени чушки
3 люти чушлета
50 г ориз
1 яйце
1 с.л. оцет
½ връзка магданоз пресен
1 стрък пресен джоджен

Начин на приготвяне:
Месото се сварява и се обезкостява.

Лукът се нарязва и се задушава с мазнина и вода.

Добавя се нарязания на ситно домат, а малко след това и брашното.

Запръжката се разрежда с прецеден бульон.

След като заври, се добавя обезкостеното месо.

Добавят се ориз, нарязани чушки, зелен лук, джоджен и черен пипер.

Когато оризът се свари, чорбата се застройва като на тънка струйка и при непрекъснато разбиване се добавя разбито яйце.

Поднася се с оцет и нарязан магданоз.

Агнешки кюфтета със сос

Необходими продукти:
800 г агнешко месо
2 яйца
100 г галета
60 г кромид лук
1 с.л. брашно
300 г киселец
250 мл зеленчуков бульон
30 г масло
150 мл олио
1 стрък пресен джоджен

Начин на приготвяне:
Месото се смила с месомелачка или се накълцва с робот.

Към каймата се добавят две яйца, настърган лук, джоджен, сол, черен пипер и галета, колкото да стане удобна заоформяне кайма.

Каймата се оставяда отлежи в закрит съд в хладилника.

Лукът се нарязва наситно и се запържва в маслото.

Добавя се брашното, а след това и киселецът, предварително измит и нарязан.

Полученият сос се разрежда с бульон.

Подправя се със сол и черен пипер и се оттегля от огъня.

Покрива се с фолио за свежо съхранение така, че фолиото да прилепва до повърхността на соса, за да не се образува коричка.

Изпържват се кюфтетата и веднага се поднасят със соса.

Още вкусни предложения за великденската трапеза може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 22.04.2014|16:55
Много хубави предложения, стават и за през останалото време на годината.
11
Не е посочен 22.04.2014|15:16
Интересна рецепта .
10
Не е посочен 22.04.2014|12:09
Вкусно изглежда, ама като знам, че е агнешко...
9
Не е посочен 17.04.2014|17:14
В кулинар има страхотни рецепти за всеки вкус.
8
Не е посочен 17.04.2014|16:05
Изглежда много апетитно .
7
Не е посочен 17.04.2014|15:59
Много ми харесва какви предложения сте ни дали.
6
Не е посочен 17.04.2014|14:57
Много добри рецепти, но честно казано не обичам агнешкото, не ми се отразява добре на стомаха, така че ще го пропусна на великденската трапеза.
5
Не е посочен 17.04.2014|14:36
Ха, за първи път виждам рецепта зя кюфтенца, мисля именно тях да пробвам.
4
Не е посочен 17.04.2014|14:25
добри идеи
3
Не е посочен 17.04.2014|14:14
Голямото ядене наближава, вече всички ги тресе треска- козунаци,яйца;)
2
Не е посочен 17.04.2014|13:38
Сега и по Гергьовден ще се яде агнешко и съветите ви за рецепти са много добри за почитателите на месото,аз наблягам на салатите.
1
Не е посочен 17.04.2014|13:33
Ще се яде яко тези дни :Р
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay