Продължаваме да ви представяме интересни и недотам традиционни рецепти, с които да разнообразите великденската си трапеза и да зарадвате близките си. Днес е Велики четвъртък и е време за боядисване на яйца. След това остава само да решите как да приготвите агнешкото в неделя и да се насладите на празника. А ето и няколко идеи, предоставени от нашите колеги от Kulinar.bg.
Агнешко със спанак
Необходими продукти:
1 кг агнешко месо
1 кг пресен спанак
6 стръка пресен лук
6 стръка пресен джоджен
1 с.л. нишесте
1 с.л. червен пипер
3 с.л. олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на порции и запържете заедно със нарязания пресен лук.
Добавете солта, червения и черния пипер и налейте топла вода, колкото да покрие месото. Когато омекне, добавете нарязания спанак и оставете да къкри на слаб огън.
Когато спанакът е готов, разтворете нишестето с малко студена вода и сгъстете ястието.
Изсипете ситно нарязания джоджен. Поднесете ястието с кисело мляко.
Агнешка курбан чорба
Необходими продукти:
400 г агнешко месо
200 г кромид лук
1 връзка пресен лук
1 домат
2 зелени чушки
3 люти чушлета
50 г ориз
1 яйце
1 с.л. оцет
½ връзка магданоз пресен
1 стрък пресен джоджен
Начин на приготвяне:
Месото се сварява и се обезкостява.
Лукът се нарязва и се задушава с мазнина и вода.
Добавя се нарязания на ситно домат, а малко след това и брашното.
Запръжката се разрежда с прецеден бульон.
След като заври, се добавя обезкостеното месо.
Добавят се ориз, нарязани чушки, зелен лук, джоджен и черен пипер.
Когато оризът се свари, чорбата се застройва като на тънка струйка и при непрекъснато разбиване се добавя разбито яйце.
Поднася се с оцет и нарязан магданоз.
Агнешки кюфтета със сос
Необходими продукти:
800 г агнешко месо
2 яйца
100 г галета
60 г кромид лук
1 с.л. брашно
300 г киселец
250 мл зеленчуков бульон
30 г масло
150 мл олио
1 стрък пресен джоджен
Начин на приготвяне:
Месото се смила с месомелачка или се накълцва с робот.
Към каймата се добавят две яйца, настърган лук, джоджен, сол, черен пипер и галета, колкото да стане удобна заоформяне кайма.
Каймата се оставяда отлежи в закрит съд в хладилника.
Лукът се нарязва наситно и се запържва в маслото.
Добавя се брашното, а след това и киселецът, предварително измит и нарязан.
Полученият сос се разрежда с бульон.
Подправя се със сол и черен пипер и се оттегля от огъня.
Покрива се с фолио за свежо съхранение така, че фолиото да прилепва до повърхността на соса, за да не се образува коричка.
Изпържват се кюфтетата и веднага се поднасят със соса.
Още вкусни предложения за великденската трапеза може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.
2 | 0 |