Не, всъщност няма такова нещо като неправилен начин за консумация на полезни храни, но нека кажем, че има някои начини на приготвяне и съхранение, които са по-правилни от други. Нека видим кои са те и за кои точно храни се отнасят…
Готвени зеленчуци
Къде бъркате?
Варите ги.
Как да се поправите?
Печете ги или ги приготвяйте на пара.
Защо?
В зеленчуците има много водноразтворими витамини и минерали, които остават във водата след варене. Затова, ако нямате намерение да консумирате течността, по-добре ги пригответе без нея.
Нещо повече, в зеленчуците се намират някои полезни ензими, които се разрушават при по-високи температури на готвене. Поради тази причина неагресивни методи на обработка като варенето на пара са подходящи, ако даден зарзават не ви се яде в суров вид.
Ягоди
Къде бъркате?
Режете ги.
Как да се поправите?
Яжте ги цели.
Защо?
В целите ягоди има между 8% и 12% повече витамин С. Това е установено от едно бразилско изследване от 2011 година и причината е, че непосредствено след разрязването на плода, витамин С бързо се разгражда под влиянието на светлината и въздуха.
Това важи и за всички останали плодове и зеленчуци, разбира се, но изследването касае само ягодите. Друг враг на витамин С са високите температури, затова е добре да съхранявате по-нежните плодове (такива без кора) на хладно.
Повече за останалите полезни храни, които консумирате неправилно, може да прочетете в статията на Kulinar.bg.
4 | 0 |