Храните, които се грижат за здравето на очите ни

Храна за здрави очи

Много често приемаме зрението като даденост и започваме да се грижим за здравето на очите, едва когато се появят някакви проблеми. Правилното хранене е един от факторите, които са определящи за превенцията. Ето кои продукти би било добре да включите в менюто си:

 

Моркови

Богати са на витамин А, който се грижи за ретината и за проблемите, свързани с кокошата слепота. Морковите имат високо съдържание на антиоксиданти, бетакаротин и лутеин, които намаляват риска от катаракта (перде).

 

Сьомга и сардини

Рибата е особено полезна за очите, защото е богат източник на омега-3 мастни киселини. Редовната консумация на омега-3 мастни киселини и защитава малките кръвоносни съдове, намиращи се в очите. Старайте се да включвате в менюто си сьомга, херинга или сардина поне 2 пъти седмично.

 

Броколи

Броколите са богат източник на антиоксиданти, витамин А, Е и С и са най-лесният начин да получите толкова много хранителни вещества с една хапка.

 

Спанак

Съдържа бета-каротин, лутеин, витамин С и витамин Е и безспорно помага да намалите риска от кокоша слепота.

 

Яйца

Фактът, че яйцата подобряват здравето на очите, не е особено популярен. Те са богати на витамин А, витамините от група В, на мастни киселини и цинк.

 

Бадеми

Хрупкави и вкусни, бадемите са богати на витамин Е, който забавя развитието на проблемите със зрението в резултат на стареене и може да предотврати появата на катаракта.

 

Ягоди, боровинки, малини

Тези сладки малки плодове са невероятен източник на антиоксиданти и витамин С, които помагат за здравето на очите.

 

Други храни, полезни за очите са: тиква, домати, зеле, чесън, мляко, авокадо, папая, кайсии, лимони, портокали, тъмен шоколад, стриди.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay