Кои плодове и зеленчуци са в сезон през октомври?

Кои плодове и зеленчуци са в сезон през октомври?
Canva

През октомври има разнообразие от плодове и зеленчуци, които са в сезон, предлагащи богат вкус и хранителни ползи. Ето някои от тях:

Ябълки: Тези освежаващи плодове са богати на антиоксиданти, фибри и витамин С. Те са чудесни за закуска, десерт или добавка към салати.

Круши: Подобно на ябълките, крушите са здравословен избор, богат на фибри, витамин С и антиоксиданти. Те са перфектни за лека закуска или десерт.

Пащърнак: Този кореноплоден зеленчук има землист вкус и е добър източник на фибри, калий и витамин С. Може да се използва в супи, яхнии или печени ястия.

Брюкселско зеле: Тези малки зелени зелки са пълни с хранителни вещества като фибри, витамин С и витамин К. Те могат да се приготвят на пара, пекат се или се добавят към яхнии и супи.

Карфиол: Този универсален зеленчук може да се приготвя по различни начини, включително печене, варене или пържене. Карфиолът е с високо съдържание на витамин С, витамин К и диетични фибри.

Моркови: Сладкият вкус на морковите ги прави любим зеленчук, подходящ за много ястия. Те са с високо съдържание на бета-каротин, фибри и витамин А.

Зеле: Този зимен зеленчук е пълен с хранителни вещества като витамин С, витамин К и фибри. Може да се използва в салати, яхнии или печени ястия.

Ряпа: Ряпата е пикантна и хрупкава, с високо съдържание на вода, фибри и витамин С. Може да се яде сурова в салати или да се пече.

Тиква: Сладките сортове тиква са вкусни печени или варени, докато тиквата за пай е идеална за десерти. Тиквата е с високо съдържание на фибри, витамин А и витамин С.

Цитрусови плодове: Портокалите, мандарините и грейпфрутите са в изобилие през октомври. Тези плодове са с високо съдържание на витамин С и са чудесни за напитки, десерти или като гарнитура към ястия.

Не забравяйте да избирате свежи, органични продукти, когато е възможно, за да получите най-добрите хранителни ползи от тези вкусни сезонни храни.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay