Всъщност оригиналната мароканска рецепта е със седем зеленчука и включва ряпа, зеле и тиква, така че настоящият сезон е доста неподходящ за приготвянето ѝ. А и комбинацията, която ви предлагаме, със сигурност е по-близка до българския вкус. Това ястие не е голямо предизвикателство и по-скоро принадлежи към традиционната кухня.
Необходими продукти за 4 порции:
1 ч.ч. кускус
1 ч.ч. вряща вода
1 с.л. зехтин или масло
за зеленчуците:
1 глава лук, нарязана на ситно
1 пръчица канела
1 патладжан, нарязан на кубчета
300 г пресни картофи, нарязани на кубчета
300 г зелен фасул
1 морков, нарязан на кръгчета
3 с.л. лют сос или 1 нарязана люта чушка
1 ч.ч. сварен нахут
1 тиквичка, нарязана на кубчета
200 гр домати, нарязани на резенчета или чери домати
сол, пипер, магданоз и кориандър на вкус
Начин на приготвяне:
Кускусът се залива с врящата вода. Добавя се зехтинът, разбърква се и се покрива плътно с капак за 15 мин.
В сгорещеното олио се слагат лукът и канелата. Разбъркват се, докато леко се зачервят. Добавят се патладжанът, картофите, зеленият фасул и морковът. Посоляват се и се задушават за 10-15 мин на слаб огън.
Добавят се лютият сос, нахутът и тиквичката и след 10 мин се слагат доматите. След още 3 мин ястието се подправя с магданоза и кориандъра. Зеленчуците се сервират върху кускуса. А кускусът се сервира върху масата!
4 | 0 |