5 идеи за хитри промени в ежедневното ви меню

Вижте кои са перфектните заместители на обикновените хранителни продукти

5 идеи за хитри промени в ежедневното ви меню

Здравословното хранене невинаги е лесна мисия. Често решенията, които вземате относно това какво да включва обедното или пък вечерното ви меню, не са от голяма полза за организма. Резултатът - нездравословен и вреден начин на живот.

Имате ли желание обаче да промените ситуацията, можете да го направите. И то без много големи усилия. Изобщо не твърдим, че ще е лесно. Но ви представяме пет идеи, с помощта на които можете да превърнете обикновената храна в една идея по-полезна.

1. Пуешко вместо говеждо месо 

5 идеи за хитри промени в ежедневното ви меню

Никак няма да усложните приготвянето на обяда, ако вместо говеждо купите от магазина пуешко месо, а и вкусотията ви е гарантирана! Много често разликата между двете дори не се усеща от вкусовите рецептори, но трябва да сте наясно, че организмът ви определено ще ви е благодарен!

Пуешкото месо е богат източник на витамини от групата В, както и на желязо, цинк, фосфор и селен (който е мощен антиоксидант), протеини и много малко мазнини. То е в един раздел с яйцата и рибата в хранителната пирамида. Около 70% от месото на пуйката е бяло и 30% черно (не червено).    

2. Пресни вместо замразени зеленчуци

5 идеи за хитри промени в ежедневното ви меню

Избягвайте консервираните, както и замразените зеленчуци. Знаете, че винаги е по-добре да залагате на пресните. Не само са по-здравословни, но и имат по-ниско съдържание на натрий.

Да не говорим за останалите ползи - вкусът на пресните плодове и зеленчуци е по-истински, а единственото нещо, което ще се промени в ежедневието ви с тази стъпка, е отварянето по-често на вратата на хладилника, отколкото тази на килера.

3. Пшенично вместо бяло тесто
Тестените изделия допълват всяко едно хапване и несъмнено са вкусен и привлекателен избор. Това обаче не означава непременно, че са здравословни.

Затова вместо да купувате единствено храни, които се правят от бяло тесто, преминете на такива, приготвени от пшенично. Тази промяна не представлява никаква трудност, а в замяна ще укрепи здравето ви и с течение на времето дори може да помогне за извайването на стройната ви фигура.

4. Печено вместо пържено
Следващият път, когато решите да приготвите за семейството си вкусно и сочно пиле, не го слагайте да се пържи на бавен огън. Вместо това го пригответе на грил, а ако не разполагате с такъв - просто го изпечете във фурната.

Печенето е далеч по-добър вариант от пърженето не само при приготвянето на месо, но и на всякакви други ястия. Не отнема много повече време и не изисква някакви по-сериозни умения, а в същото време ви помага да бъдете в добро здравословно състояние.

5. Малка вместо голяма чиния

5 идеи за хитри промени в ежедневното ви меню

Колкото по-голяма е чинията, в която слагате храната си, толкова повече калории ще поемете. Решението: използвайте малка чиния, която ще намали и размера на порцията. Добра идея е също така да не пълните цялата чиния с все още топлата гозба, а да добавяте в празното пространство пресни зеленчуци и малко (печено) месо.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 29.07.2014|19:44
Почти невъзможно е да се храним здравословно...
1
Не е посочен 29.07.2014|17:48
Много готина статия , хареса ми определено
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay