6 неща, които трябва да знаете, ако планирате да станете веган

6 неща, които трябва да знаете, ако планирате да станете веган
Canva

Все повече хора решават да преминат към вегански режим на хранене по редица прични. Някои от тях имат непоносимост към определени видове животински продути, а други се противопоставят срещу жестокостта, упражнявана върху животните в индустрията.

Каквато и да е вашата причина, има някои основни неща, които трябва да знаете, веднъж след като сте решили да станете веган. Ето какви са те:

Когато преминавате от вегетарианска диета към веганска, има няколко важни неща, които трябва да знаете. Ето някои от тях:

Изключване на всички животински продукти: На-важният аспект от веганството е изключването на всички видове животински продукти, включително месо, риба, млечни продукти, яйца и пчелен мед. Трябва да се научите да четете етикетите на хранителните продукти внимателно, за да бъдете сигурни, че не съдържат животински съставки.

Поддържане на балансирана диета: Уверете се, че получавате достатъчно хранителни вещества и витамини от растителните източници. Веганската диета може да бъде богата на фибри, но може да бъде по-бедна на някои хранителни елементи като витамин B12, калций, желязо, омега-3 мастни киселини и витамин D. Важно е да разнообразявате хранителните продукти и да се консултирате със здравен специалист или диетолог.

Алтернативни източници на протеини: Когато преминавате към веганска диета, трябва да намерите алтернативни източници на протеини, тъй като животинските продукти са основен източник на протеини за много хора. Източници на растителен протеин включват соя, тофу, киноа, нахут, леща, боб.

Внимавайте с добавките: При веганската диета може да бъде необходимо да приемате хранителни добавки, за да удовлетворите нуждите си от определени витамини и минерали. Витамин B12 е особено важен, тъй като е трудно да се намери в растителните продукти. Също така можете да се консултирате със здравен специалист за наблюдение и препоръки относно добавките.

Изследвайте нови рецепти и храни: Веганската диета отваря вратата за разнообразие от нови рецепти и храни. Изпробвайте различни растителни продукти, както и алтернативи на млечни продукти като соево мляко, оризово мляко, овесено мляко и млечни заместители на база на ядки.

Бъдете информирани за всички аспекти на веганския начин на живот: Веганството е не само диета, но и философия и начин на живот, който се стреми към избягване на използването на животни за всякакви цели. Проучете етичните и екологични аспекти на веганството, както и алтернативните продукти за лична грижа и дрехи.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay