Дневникът на една жена в развод: Любовта, без която не можем

Епизод 14, посветен на едничката движеща сила в човешкия живот

Дневникът на една жена в развод: Любовта, без която не можем

Епизод 1: Представяне 

Епизод 2: Решението
 

Епизод 3: Женени съквартиранти 

Епизод 4: Децата

Епизод 5: Приятелите

Епизод 6: Другата

Епизод 7: Родителите 

Епизод 8: Усещане за свобода 

Епизод 9: НЕдостойните 

Епизод 10: Любовта си отива 

Епизод 11: Дела и документи

Епизод 12: Love is in the air

Епизод 13: За брака... Цинично!

Любовта, без която не можем и която се случва като в приказките. Но не онези за принцеси, дракони и смели принцове. А в приказки като Шрек – пълни с болезнен реализъм, въпреки че и там краят е щастлив.

Много от пишещите коментари под текстовете отдавна призоваха да си намеря мъж или се чудеха от къде толкова смелост да предприема тази крачка. И знам, че отговорът отдавна е ясен – влюбих се. Като ученичка. С всички съпътстващи признаци – не се хранех, не спях, лъжех под път и над път... Слава Богу оцелях! И обектът на влюбването също. Но все пак да разкажа.

Всичко започна 4 месеца преди да вземем решението да се разделим. При това толкова класически, че звучи като виц. Мъжът ми замина в командировка, аз отидох на едно парти, където просто се запознах с приятел на приятел...

...и няколко часа по-късно светът ми се взриви. Избухна, разпиля се на парченца и започна да се събира отново. Но картината, която се образуваше, беше непозната за мен. Менеше се като стара руска картичка с "Ну, погоди!", в която вълкът ту държи зайчето, ту го е пуснал и му се усмихва.

Усещането, че се намирам в стая с криви огледала все още не ме е напуснало. Защо ли? Защото се влюбих в женен мъж. Животът ме постави в ситуация, която няколко години по-рано бях изживяла, но от другата страна. Тогава разбрах как се е чувствал мъжът ми – като в капан. Чувства срещу дълг. В мъжкия живот това е тежко уравнение. И по-лошото е, че няма правилно решение. Или ще минеш през себе си, защото честта го изисква – имаш семейство и отговорности, или ще се превърнеш в поредния, сочен с пръст, че е "зарязал" съпругата и децата си.

Това, заради което обвинявам своя съпруг е, че когато имаше възможност за избор, не намери смелост да последва сърцето си. Защото тогава той беше истински влюбен.

Но да се върна на усещането за кривите огледала – това е такава ситуация, в която ти сам осъждаш постъпката си като "грешна", а реално не виждаш нищо толкова нередно в нея. Какво лошо има в това двама души да се обичат?

Най-популисткият отговор ще гласи: "Нищо, докато не започнат да вредят на хората около себе си."

Но, когато си бил от двете страни, започваш да осъзнаваш, че третият човек никога не е причина. Той е следствие – на проблемите, неразбирателството, липсата на емоции... Всичко, което може да те гнети в една връзка и което потискаш заради идеята за семейство, заради пари, здравословни проблеми и какво ли не още. Сетът е шарен и тази тривиална ситуация може да има безброй разновидности. Но в основата й стои едно-единствено нещо – двама души вече не са един за друг.

Тогава огледалата престават да бъдат криви. Тогава виждаш, че в желанието си да угодят на модела, да не наранят някого, когото все пак са обичали, да не наранят близките си, децата си... поради хиляди причини един мъж и една жена намират смисъл да бъдат заедно, за да споделят несподеленото. Онова, което винаги им е липсвало и което са смятали, че няма смисъл да търсят.

После се прибираш у дома и огледалата отново стават криви. Изцяло в ръцете на всеки един от нас е дали и как ще си ги "изправи". Честно казано, решението за раздяла е много по-лесно при жените. Колкото и невероятно да изглежда. По закон децата остават при майката.

Аз, признавам, се оказах неспособна да поддържам връзка с двама мъже едновременно. А и не намирах смисъл. От една страна, ясно осъзнавах липсата на емоции от страна на съпруга ми, а от друга – имах стимул да искам да бъда сама. Въпреки това смятах, че му дължа поне малко време – да се осъзнае, да види промяната в мен, да попита, да направи опит да привлече вниманието ми.

Аз също имах нужда от време – да оценя ситуациите и да си отговоря на въпроса "защо". Човекът, в когото съм влюбена не биваше да е причина за раздялата. В крайна сметка, желанието ми да поема живота си в ръце и да престана да бъда необичана беше на първо място. Не можех да си позволя да натоваря емоционално друг за моите решения. Още по-малко можех да поставя условия или да имам очаквания той да направи същото.

Чувствата ми са това, което ми дава криле и свобода. Последното, което искам е да задължавам някого с тях. На едно тъжновато женско събиране веднъж чух: "Жените сме като маймуни. Никога не пускаме един клон, преди да сме се хванали за друг!"

Донякъде мога да се съглася. В моя случай обаче "клонът" е по-скоро емоционален, отколкото физически.

Понякога ми е трудно да обясня, че в момента нямам нужда от мъж, който да живее с мен. Точно спрях да гладя ризи и да сортирам 10000 чифта еднакви на вид чорапи. Спрях да питам какво да приготвя за вечеря и какво искаш да облечеш утре? Престанах да се съобразявам къде да заведа децата на почивка и кога... Имам нужда да се насладя на свободата си.

И на любовта. В целия й блясък.

На тези, които вече са в стаята с кривите огледала мога да кажа – Изправете си ги! По вашия начин. С вашите средства. Единственото, което има значение, е вие да сте щастливи.

За всички останали панаирът или предстои, или е минал. В първия случай дори и да го видите наблизо, винаги може да изберете да не отидете, но пък могат да ви заведат. Никога не се знае! Във втория – изобщо не може да сте сигурни, че шатрите няма отново да се опънат някъде около вас и някой изневиделица да ви придърпа в онази с кривите огледала.

Но, както казва Джони Деп в ролята на Дон Хуан Де Марко:

"Има само четири важни въпроса в живота:

Какво е свято?

От какво е направен духът?

За какво си струва да живееш?

За какво си струва да умреш?

Отговорът на всички тях е само един - Любовта!"

Ще ви разказвам различните епизоди от историята си в "Дневникът на една жена в развод". Всяка сряда само в Jenite.bg!

Ако искате да следите отблизо тази рубрика, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

117 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



33
Не е посочен 20.05.2013|16:59
Аха дойдохме си на думата! Напуснала го е заради друг! Авторката тук ни алабалосва толкова време... Мен ми падна в очите!
32
Не е посочен 27.04.2013|18:24
Поздравления за авторката. Харесва ми начина на писане и представяне на една толкова лична история. Споделянето помага и е полезно и за двете страни.В случая четящия може да вземе от историята толкова- колкото иска( и ако му се струва досадна, защо изобщо губи време да чете, и след това да мрънка че не е струвала) и автора-писането помага да си подредим мислите,които преди това се блъскат хаотично в главата ни. Според мен, важно е да не търсим вини, а начини да се чувстваме добре.
31
Не е посочен 26.04.2013|22:09
Тази история започва все повече да смърди на долнопробна порнография.Голямата драмата на жените е вечно да не знаят какво искат.Така и авторката се е залутала в криво разбраните си "идеали".Аз ще й отговоря на въпросите. Какво е свято? Семейството ! За какво си струва да живееш? За семейството и за децата си и пак за тях си струва да умреш.Любовта,да тя е неописуема емоция.Но жена на 30гд с деца,не може да си позволи като разгонена кучка цял живот да търси любов.Вместо да си насочи енергията да запази и гради едно семейство,тя се обрича цял живот да търси отново и отново.Веднъж провалила се в един брак,трудно може да е успешна във втори.И още нещо.При положение,че тя самата е била жертва на изневяра,как може,какъв жалък човек е ,за да причини същото на друго семейство?!? Такъв човек не може никога да е щастлив!
30
Не е посочен 19.04.2013|17:08
И?! Страхът от това да останем сами важи за всички хора, а и не е само до това да останеш сам, а и от новото и неизвестното. Всеки човек има нужда понякога от дребен стимул, който да му даде тласък за първата крачка, в което няма нищо лошо.
29
Не е посочен 19.04.2013|15:53
Клин-клин избива както се казва. :) И при мен се е случвало така с бивш приятел и за това напълно разбирам героинята.
28
Не е посочен 19.04.2013|13:05
Както казва баба ми - "другият" човек е този, който лекува и ти дава сили да вземеш понякога нелекото решение.
27
Не е посочен 19.04.2013|12:43
Не съм съгласна с това не всички жени постъпват така. Това са жени, които ги е страх да останат сами. Когато една раздяла е болезнена трудно можеш да се хванеш за друг клон.
26
Не е посочен 19.04.2013|12:29
дори на мен ми досади тази
25
Не е посочен 19.04.2013|10:54
лигавщини
24
Не е посочен 18.04.2013|21:09
Никой не е застрахован, че няма да се влюби в друг или друга, дори и да не е в криза брака. Никога не се знае къде ще попаднем, дали няма и на нас да ни се случи.
23
Не е посочен 18.04.2013|15:19
Епизод 14, посветен на едничката движеща сила в човешкия живот - любовта ни води, любовта ни дърпа и само тя е истиното добро начало.
22
Не е посочен 18.04.2013|14:56
"Жените сме като маймуни. Никога не пускаме един клон, преди да сме се хванали за друг!" - има нещо такова, колкото и да крехък новия клон, към който посякаме имаме нужда от него, просто защото той донякъде ни връща женската увереност.
21
Не е посочен 18.04.2013|14:45
Интересно е и ще чакам да прочета следващата.
20
Не е посочен 18.04.2013|14:41
много интересно развитие.в крайна сметка този другия просто е спомогнал тази жена да се раздели с мъжа си , но едва ли чак пък са се влюбили, ако се бяха влюбили щяха да си останат заедно,а може би просто авторката вече не е желаела да има мъж в живота й
19
Не е посочен 18.04.2013|14:27
никога не се знае какво ще ти се случи в живота и след години брак може отново да се влюбиш.човек никога не знае какво му е приготвил живота
18
Не е посочен 18.04.2013|13:09
съгласна съм с някои от по-долните коментари-наистина с тази история трябваше да започне,защото това е наистина важно и указва влияние на всичко.а иначе за това с маймунката и клончето не съм съгласна.това че някои от вас не могат да се разделят със сегашния си приятел преди да си намерят нов хубаво , ама не всички жени са така
17
Не е посочен 18.04.2013|13:08
Хубаво е хората да бъдат искрени един с друг и когато нещата просто не се получав да си стиснат ръцете и да се разделят.
16
Не е посочен 18.04.2013|13:00
Не бързай :Р има още :)
15
Не е посочен 18.04.2013|12:55
Тази сага няма ли да се свърши най-накрая!
14
Не е посочен 18.04.2013|12:43
Иначе на точка 6 беше другата,а в действителност се оказа,че цялата работа била за другия хаха :)
13
Не е посочен 18.04.2013|12:42
Стигнахме и до хубавата част!
12
Не е посочен 18.04.2013|12:27
Хареса ми как завършва този текст!
11
Не е посочен 18.04.2013|11:50
Трябваше с това да започнеш мила, че си се влюбила, това е основният повод за раздялата със съпруга ти, не казвам причината, защото зная, че за да изпиташ емоция към друг това значи, че той те е спечелил с нещо, заради липсата , на което съпругът ти те е изгубил, а именно внимание. Всички искаме да сме обичани, ценени, пазени и да ни се обръща внимание, защото сме жени. А когато си се влюбила ти си се почувствала силна и си добила смелост да сложиш края на връзката със съпруга си, не защото си жена, а защото си почувствала силата , която ни дава любовта. Вярно е и за клона и маймуната, но в твоя случай ти си знаела, че не можеш да си с новия клон, но въпреки това той си е изиграл ролята, дал ти е силата да си върнеш свободата, без него нямаше да успееш, бъди сигурна.
10
Не е посочен 18.04.2013|10:50
Много ми хареса финала на статията - обожавам този филм, а и това е толкова вярно - човек трябва да бъде верен единствено на любовта и да следва щастието си. Животът е прекалено кратък, за да заблуждаваме и себе си и другите с такива връзки.
9
Не е посочен 18.04.2013|10:48
наистина,докато не се хване маймуната за друг клон не пуска стария, не знам къде е щастието в тази история.
8
Не е посочен 18.04.2013|09:23
направо ми писна от тая мрънклалница
7
Не е посочен 18.04.2013|08:53
оле, колко скучно четиво
6
Не е посочен 17.04.2013|18:04
ОПРЕДЕЛЕНО МИ СЕ СТРУВА ,ЧЕ ЕМОЦИОНАЛНО НЕЩАТА ОТИВАТ НА ДОБРЕ, МНОГО Е ВАЖНО СЛЕД РАЗВОД ЧОВЕК ДА СТЪПИ НА КРАКАТА СИ И ДА ПОКАЖЕ НА ОКОЛНИТЕ ,ЧЕ ВСЪЩНОСТ Е ПО-ДОБРЕ. ЧУВСТВОТО, ЧЕ СИ САМОСТОЯТЕЛЕН И НЯМА НУЖДА ДА ПЕРЕШ 10000 ЧИФТА ЧОРАПИ ЗА ДА СИ ОСИГУРИШ ДОЗА КОМФОРТ Е СТРАХОТНО!!! ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРКАТА И СТИЛА И НА ПИСАНЕ, ТЪЖНИТЕ МОМЕНТИ ДА ГИ ПРЕДСТАВЯ ПО ТОЗИ НАЧИН.
5
Не е посочен 17.04.2013|17:24
Не искам да попадам в такава ситуация.
4
Не е посочен 17.04.2013|17:03
Как понякога съдбата ни дава уроци, поставяйки ни в такива ситуации и в същото време се вижда ясно как човек робувайки на някакви измислени стереотипи понякога сам се поставя в капан.
3
Не е посочен 17.04.2013|16:21
Животът обича да си прави шеги с нас
2
Не е посочен 17.04.2013|16:15
тази история няма ли да свършва или ще има поне 22 епизода като в сериалите?
1
Не е посочен 17.04.2013|15:33
Страхотна статия! И при мен всички раздели в живота с бивши гаджета са се случвали едва, когато срещна друг мъж, открия това, което ми е липсвало, а и да си го кажем така - хората не сме моногамни същества, колкото и обществото да се опитва да ни наложи обратното.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay