Няма да ви лъжем, че от всички хапвания най-много уважаваме закуската! Всъщност, забелязали сме, че ако излезем от дома си с празен стомах, денят ни традиционно не започва добре. А тъй днес той е почивен, не можем да допуснем подобна грешка.
Затова решихме да си спретнем вкусно сутрешно хапване и да се развихрим като добри домакини в кухнята. Не щеш ли, се изправихме пред огромна кулинарна дилема. Какво да си приготвим - палачинки или яйца?
За да я разрешим, направихме кратък обзор, чрез изследване на премиствата и недостатъците на двете опции. Въпреки че, като се замислим, си бихме хапнали и от двете. Но млъкни, стомах, и чети нататък.
Палачинки
Предимства: Адски вкусни са! Особено, когато ги приготвяме по нашия специален начин, който все още пазим в тайна. Освен това, комбинирани със сладко от ягоди или направо – с цели плодове, ни осигуряват прием на добра доза витамини.
Недостатъци: Калорични са! Нещо повече, една голяма част от калориите в тях са "празни" - имат висока енергийна и почти никаква хранителна стойност. Тоест, любимките ни имат краткотраен ефект на засищане и час след консумацията им ще почувстваме нужда от ново хапване.
Другата лоша вест е, че изискват известен кулинарен професионализъм. На вас има ли кой да ви направи палачинки?
Яйца
Предимства: Осигуряват ни протеин (в средно голямо яйце се съдържат 5 грама) и са добър източник на витамин D. В тях има още лутеин и зеаксантин – силни антиоксиданти, които се грижат за доброто настроение на очите ни. В същото време фактите говорят, че консумацията на две-три яйца дневно не повишава стойностите на холестерол в кръвта.
Могат да се комбинират със зеленчуци – моркови, броколи и спанак. Приготвят се бързо, лесно и по един милион начини.
Дръпнахме чертата и си сварихме няколко яйца, въпреки че през това време си мечтаем за палачинки.
Какво си избрахте за закуска?
57 | 2 |