Какво се случва, когато подремнете веднага след като сте се нахранили

Какво се случва, когато подремнете веднага след като сте се нахранили

На хората често им се доспива след като се нахранят и искат просто да подремнат за 10 минути. Но това е нещо, което трябва да избягвате да правите. Спането или дори самото лягане веднага след като сте се нахранили, може да има наистина неудобни последици. 

Ето какво се случва с тялото ви, когато си легнете веднага след хранене:

1. Може да получите киселини

Обикновено киселината, получена при смилането на храната, се съдържа в стомаха. Тук гравитацията е от голяма помощ, тъй като принуждава потока течност да върви надолу. Когато лежите, киселината се движи през стомаха и може да влезе в контакт с чувствителните части на храносмилателната система. Това може да доведе до киселини, болезнено усещане за парене в гърдите или гърлото.

2. Лошо качество на съня

Ако сте хапнали голяма порция непосредствено преди дрямка, пълният процес на храносмилане продължава, докато спите. Причината за лошия сън може да бъде различна за всеки. Може да е, че умът ви е по-активен по време на етапа на метаболизма, което ви кара да спите по-дълбоко. Друга причина може да бъде, че лежите будни, заради киселините. Зависи и какъв тип храна сте консумирали и колко от нея сте изяли.

3. Кошмарите са по-чести

Тъй като организмът ви работи, за да преработи храната, мозъкът ви е активен, което пък причинява повече кошмари. Ако искате да се отървете от лошите сънища, просто хапвайте няколко часа преди сън. 

4. Ще се събуждате, за да ходите до тоалетна, по-често

Някои хора изпитват повишена нужда от уриниране през нощта, което е известно като ноктурия. Това може да бъде свързано с количеството кофеин в храната, която ядете. Това означава, че храната ви може да е диуретик или с други думи, кара ви да пишкате повече. Разбира се, всички знаем, че кафето съдържа кофеин, но това, което не много хора знаят, е, че то присъства и в чая, във всички печени десерти, съдържащи шоколад, и някои лекарства.

5. Може да качите килограми

Когато си легнете веднага след ядене, не давате на тялото достатъчно време да изгори калориите от храната. Така че, въпреки че може да се чувствате много сънливи след голямо хранене, по-добре е да опитате да останете будни, ако не искате нежелани (и ненужни) килограми.

Колко дълго трябва да изчакате след хранене, преди да заспите?

За да предотвратите появата на проблеми като киселини или безсънни нощи, трябва цялото съдържание на стомаха ви да се е преместило в тънките черва, преди да си легнете. Диетолозите казват, че това се случва за около 3 часа. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay