Поспаланковци, празнувайте! Днес отбелязваме Световния ден на съня!

Всички, които обичат съня, имат празник!

Поспаланковци, празнувайте! Днес отбелязваме Световния ден на съня!

Днес, 14-ти март, всички, които обичаме да си поспиваме, имаме празник. Да ни е честит! На тази дата от 2002 година насам се отбелязва Световният ден на съня. Инициативата води началото си от Световната асоциация за профилактика на съня, Световния фонд за психично здраве и Световната здравна организация.

Както обаче сте наясно, днес е понеделник и работната седмица тепърва започва. За съжаление, празникът не е оправдание да закъснеете за работа или изобщо да не се появите и да го прекарате по пижама през целия ден. Но към тези от вас, които са си вкъщи и нямат задължения, ще отправим една молба - дремнете и за нас! Да оставим шегата настрана и да преминем към сериозността на този ден.

Отбелязването на Световния ден на съня се състои в информиране на обществеността, че проблемите с недоспиването или липсата на пълноценна почивка могат да доведат до сериозни последици. Често хората, страдащи от подобен вид проблеми, не им обръщат внимание и ги отдават на най-различни причини. Те наистина могат да бъдат такива, но винаги трябва да се търси експертното мнение на лекар. Той единствен може да ви помогне да установите къде е проблемът и как да се борите с него.

Поспаланковци, празнувайте! Днес отбелязваме Световния ден на съня!

Липсата на сън и недоспиването могат да доведат до различни заболявания като диабет, високо кръвно налягане, проблеми с белите дробове и затлъстяване. Това обаче не са единствените болести, които можете да си докарате, ако не спите минимум по 6 часа. Доказано е, че най-здравословният сън е 8 часа на денонощие. Разбира се, на всеки човек му трябва различно количество почивка, но това не означава, че трябва да пренебрегвате тази стара истина.

Поспаланковци, празнувайте! Днес отбелязваме Световния ден на съня!

Всяка монета има две страни. Това важи и в този случай. Прекомерното спане също може да наруши здравето ви. Хората, които обичат да спят повече от 8 часа, са застрашени от сърдечносъдови заболявания и по-висок риск от инсулт, както и инфакт.

Поспаланковци, празнувайте! Днес отбелязваме Световния ден на съня!

Освен количеството сън е важно и неговото качество. Това, че спите по 8 часа на денонощие не означава, че го правите пълноценно. За този проблем има различни причини, като най-често те са стрес, прием на лекарства, тютюнопушене и алкохол.

За да не се въртите през нощта от невъзможност да заспите, избягвайте да се храните непосредствено преди лягане. Вечеряйте 2-3 часа преди това. Също така не извършвайте физически упражнения. Оставете разлика от няколко часа между двете. Както сами се досещате, не пийте кафе. Кофеинът сам по себе си има свойството да повишава активността ви.

Поспаланковци, празнувайте! Днес отбелязваме Световния ден на съня!

Каквото и да правите, опитвайте се да бъде по здравословния начин. Не се претоварвайте, но и не се залежавайте. Намерете златната среда и сънят ви ще бъде пълноценен, а вие - по-здрави!

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay