Как да изчислите перфектното време за заспиване и събуждане

Как да изчислите перфектното време за заспиване и събуждане

Прекарваме една трета от живота си в сън или опитвайки се да заспим. И все пак статистиката казва, че всеки трети възрастен не получава достатъчно сън. Това са много уморени хора! Времето, когато сме в страната на сънищата, е от решаващо значение за нашия мозък, който зарежда нашето здраве и дори красотата ни. Този проблем може лесно да бъде решен, ако просто си лягаме в определено време.

Как да изчислите перфектното време за заспиване и събуждане

Ето как да изчислите перфектното време за заспиване и събуждане:

1. Започнете с избора кога да се събудите

За да знаете кой е най-добрият график за сън за вас, трябва да решите часа, в който искате да се събуждате. Последните изследвания показват, че няма разлика между събуждането рано сутрин и спането до обяд. Но е изключително важно да имате предвид, че ако искате да се събуждате свежи и спокойни, трябва да настройвате алармата си за едно и също време, 7 дни в седмицата.

2. Знайте колко време ви трябва за сън

Необходимото количество сън се променя през целия ни живот. Когато бяхме деца, трябваше да спим до 14 часа, но на възраст 20-40 години ни трябват само около 7 до 9 часа сън. Помислете колко време спите обикновено, преди да се събудите пълни с енергия, и слушайте тялото си, за да разберете кое е идеалното количество сън за вас.

Как да изчислите перфектното време за заспиване и събуждане

3. Изчислете кога трябва да заспивате

След като сте установили кога искате да се събуждате и колко часа сън ви трябват, ще имате идеалната формула за това кога да си лягате. Ако се придържате към този график, тялото ви естествено ще се почувства сънливо в нужното време и ще можете лесно да се събудите.

Да кажем, че въз основа на вашата възраст и опит знаете, че имате нужда от 7 часа сън и решавате, че ще се събуждате в 8 часа всеки ден. В тази ситуация ще трябва да си легнете в 1 сутринта. Но ако решите да промените графика си и да се събуждате в 6 часа сутринта, от този момент ще трябва да лягате в 23 часа всеки ден.

4. По-рано не е непременно по-добре

Често се смята, че хората трябва да заспиват около 22:00, за да получат по-качествен сън. Но скорошни изследвания от Харвард доказаха, че това не е истина. Важно е да спите достатъчно време, без значение по кое време на денонощието. Така че, ако си легнете в 3 ч. сутринта и се събудите в 10 ч. сутринта, това е добре, стига да го правите постоянно. 

Как да изчислите перфектното време за заспиване и събуждане

5. Поддържането на последователен график на съня е ключово

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да подобрите качеството на съня си, е да си лягате по едно и също време всеки ден. Не само ще улесни заспиването, но и ще ви направи по-умни и щастливи. От друга страна, недоспиването през делничните дни и допълнителният сън през почивните дни води до диабет, затлъстяване и лошо сърдечно-съдово здраве. 

6. Късното лягане изисква допълнителна хигиена на съня

Важно е да се грижите за хигиената на съня си, като например да не гледате вълнуващ филм преди лягане, да не си лягате гладни или да не спите в светла, шумна стая. Грижата за прости неща, като заглушаване на вашия смартфон и използване на плътни завеси, също може драстично да подобри начина, по който изглеждате след събуждането си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay