Как да се храним, за да имаме силен имунитет през есента?

Как да се храним, за да имаме силен имунитет през есента?
Canva

Есента е сезон, в който е важно да укрепите имунната си система, за да сте здрави и енергични. Ето няколко хранителни предложения, които могат да помогнат за повишаване на имунитета:

Плодове и зеленчуци: Уверете се, че вашата диета включва разнообразие от различни сезонни плодове и зеленчуци, тъй като те съдържат различни витамини и минерали, които са от съществено значение за здравата имунна система. Стремете се към поне пет порции на ден.

Цитрусови плодове: Хранителни вещества като витамин С, намиращи се в цитрусовите плодове, могат да помогнат за подобряване на имунната функция. Добавете портокали, грейпфрути, лимони и лайм към вашата диета.

Пълнозърнести храни: Пълнозърнестите храни като киноа, кафяв ориз и пълнозърнест хляб осигуряват фибри и основни хранителни вещества, които подпомагат цялостното здраве и подобряват имунната функция.

Протеин: Консумирайте постни протеини като пиле, риба, яйца, бобови растения и тофу, за да помогнете на тялото си да произвежда антитела и бели кръвни клетки, които са важни за борбата с инфекциите.

Здравословни мазнини: Включете здравословни мазнини в диетата си, като авокадо, ядки, семена и зехтин. Те помагат за усвояването на определени хранителни вещества и поддържат здравето на клетките.

Пробиотици: Храни, съдържащи пробиотици, като кисело мляко и ферментирали храни (като кимчи, кисело зеле и sauerkraut), насърчават растежа на полезни бактерии, които поддържат здравето на червата и имунната функция.

Вода: Поддържането на хидратация е от решаващо значение за оптималното функциониране на имунната система. Стремете се към около 8 чаши вода дневно.

Ограничете преработените храни: Избягвайте преработени храни, които често са с високо съдържание на захар, нездравословни мазнини и изкуствени съставки, които могат да навредят на имунната функция.

Билки и подправки: Някои билки и подправки, като куркума, джинджифил, карамфилово масло и риган, имат антимикробни и противовъзпалителни свойства, които могат да подкрепят имунната система.

Бъдете активни: Редовните упражнения повишават притока на кръв и производството на имунни клетки, което помага за поддържане на силна имунна система.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay