Вариации на тема диетичен салатен дресинг

Салатата сама по себе си е едно кулинарно вълшебство, което предразполага към безброй експерименти

Вариации на тема диетичен салатен дресинг

Независимо дали ще я поднесете като гарнитура, предястие или основно, салатата винаги върши страхотна работа. Зимата, макар и сезон, в който свежата храна е в много ограничени количества, също е "салатен" сезон. Особено подходящи за студените месеци са салатите от моркови, цвекло, всякакъв вид зеле, лук, ябълки, авокадо... Изборът и комбинациите са наистина десетки, стига човек да има желание да опитва и съчетава нови вкусове. 

И все пак, веднъж приготвили салатата, трябва и да я овкусите. А често прясно изцеденият лимон и зехтинът не са достатъчни, особено ако искате да внесете разнообразие. Именно в такъв момент е време да потърсите интересни рецепти за т.нар. дресинг сосове.

Много често в тях участват млечни продукти, като например сметана, която придава плътност и "пухкавост" на соса. Ако обаче следите приеманото количество калории, то тези дресинги определено не са за вас.

Добрата новина е, че в тази статия ще ви предложим няколко вкусни и креативни идеи, с които да заместите млечните съставки в дресинга, без да нарушавате желаната консистенция.

Печен чесън
Термично обработният чесън може да се похвали с много приятен и апетитен аромат. А ето и как да си го приготвите:

Необходими продукти:
4-6 глави чесън
1 к.л. зехтин
сол (морска или пък хималайска)

Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната. Изрежете "капачетата" на главите (откъм острата част). Поръсете със зехтин, поставете в малка тава и покрийте с фолио (без то да докосва чесъна). Печете час, час и половина, докато чесънът омекне съвсем. Оставете да изстине и с внимателни движения "изстискайте" отделните скилидки. Можете да използвате и малка лъжичка.

Можете да съхранявате в хладилника до месец. За да добавите към салатен дресинг, пюрирайте желаното количество.

Още идеи за вкусни и диетични дресинги може да откриете в статията на Kulinar.bg.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 03.02.2014|17:00
Това ще е супер, аз често си правя едни смладлив такъв дип с чесън, орехи, зехтин и малко хлебни трошички или маслини.
6
Не е посочен 03.02.2014|09:18
Изглежда вкусна и аз ще опитам.
5
Не е посочен 31.01.2014|21:05
С чесъна ще го пробвам.
4
Не е посочен 31.01.2014|17:02
Дресингът с чесън и зехтин става много лесно .
3
Не е посочен 31.01.2014|16:04
Вкъщи много обичаме чесън, така че със сигурност ще я пробвам.
2
Не е посочен 31.01.2014|14:57
винаги една салата става много по-вкусна с подходящ дресинг.
1
Не е посочен 31.01.2014|14:46
хм, това ще е интересно, не съм правила до сега подобно нещо.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay