Здравословно отслабване? Мисията възможна

Здравословно отслабване? Мисията възможна
unsplash

С напредването на възрастта, най-голямата промяна, която виждаме, е забавянето на метаболизма, особено когато наближаваме средата на 40-те години. 

Тъй като метаболизмът ни се забавя, става по-трудно да свалим излишните килограми. Хормоналните промени също пречат на този процес. Жените, особено в края на 40-те, започват да влизат в перименопауза и менопауза. Това е моментът, когато естрогенът спада и тялото започва да съхранява мазнини в области, в които преди това не се е случвало, като средната и горната част на коремната стена.

Независимо на какво се дължи наддаването на тегло, свалянето на излишните килограми трябва да се случи по здравословен начин. И това не е особено трудно постижимо. Просто трябва да следвате няколко прости правила. 

Бързото отслабване крие твърде много рискове. Намаляването на приема на калории твърде рязко намалява чистата мускулна маса и забавя метаболизма. Може също така да намали функцията на щитовидната жлеза, като и двете могат да забавят резултатите от загубата на тегло. Ето няколко професионални съвета за бавна и стабилна загуба на тегло:

Хранителен фактор

Здравословно отслабване? Мисията възможна unsplash

Започването на твърде сериозна и агресивна диета не е за всеки. Макар че палеото, периодичното гладуване или кето режима на хранене са доста ефективни, леки здравословни промени в начина на хранене също биха могли да свършат работа. 

Ограничете нездравословните храни 

Намаляването или премахването на силно преработените храни е най-добрата отправна точка. Силно преработените храни – бонбони, чипс, зърнени храни, печени продукти и дори някои "здравословни" енергийни или протеинови блокчета – са пълни със захар, рафинирани въглехидрати и нездравословни мазнини, които могат да доведат до дисбаланс на кръвната захар и наддаване на тегло. Заменете ги с протеини, зеленчуци, ядки, семена и сложни въглехидрати.

Намалете въглехидратите и увеличете протеините

Диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини със здравословни мазнини и зеленчуци помага за бърз старт на загуба на тегло. Балансира кръвната захар, засилва метаболизма и превключва тялото в режим на изгаряне на мазнини, така че това е най-добрата тактика за здравословно отслабване. 

Качествен сън и много движение

Качественият сън може да помогне за повишаване на инсулиновата чувствителност и балансиране на кръвната захар, което води до намалено желание за храни с високо съдържание на захар и въглехидрати на следващия ден. Движението и справянето със стреса също помагат за балансиране на нивата на кръвната захар, което води до по-ниска секреция на инсулин и по-малко съхранение на мазнини. 

Физическа активност 

Здравословно отслабване? Мисията възможна unsplash

Движението е изключително важно за здравословното отслабване. 

Започнете с ходене 

Може да ви звучи леко несериозно, но най-добрият начин да започнете с движението е с ходене. Започнете с кратки разходки, като постепенно увеличавате дистанцията и забързвате темпото. 

Колко често и колко дълго

Започнете с три до четири дни ходене за по 30 минути. Когато се почувствате комфортно с тази рутина, увеличете интензивността – бягайте, тичайте или добавете повече кардио. Лесното не е ефективно.

С тежести или без тежести

Не се страхувайте от тежести или силови тренировки. Колкото повече мускули имате, толкова повече калории изгаряте в покой!

Тренировки вкъщи

Има изключително ефективни тренировки, които могат да се правят в домашни условия. Вземете си дъмбели или гирички и тренирайте с помощта на видеотренировки в интернет. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay