Хитри трикове за по-блажен и качествен сън

Защото сънят е важен и вие го заслужавате

Хитри трикове за по-блажен и качествен сън

Давам си сметка, че постъпих доста несериозно, когато ви казах колко е важно да се наспивате, но не ви дадох нито един съвет как да стане тази работа. Е, целта на настоящата статия е да поправя тази грешка, доколкото ми е по силите.


Оставяйки шегата настрана, трябва да отчетем, че проблемите със съня могат да бъдат много сериозни и да доведат до нелеки затруднения от здравословен характер. За щастие има не едно и две неща, които са в състояние да облекчат положението и горещо ви съветвам да ги опитате в случай, че заспивате трудно и/или се събуждате по-уморени, отколкото сте си легнали.


1. Установете си режим. Това ще рече всеки ден да си лягате и да се будите по едно и също време, в едно и също легло, при едни и същи условия. Включително и през уикенда, ако е възможно. Това е важно, защото така програмирате мозъка си и не само заспиването вечер, но и ставането сутрин ще ви е по-лесно. Да, и избягвайте дневните дрямки, стига да не е крайно наложително. Ако ли пък е крайно наложително старайте се тези дрямки да не се случват в късния следобед и да не превишават 45 минути.


2. Спете на хладно. Относително ниските градуси в спалнята могат да се отразят положително на качеството на съня ви, понеже тялото "спи" най-добре, когато температурата му е ниска.


Обикновено температурата ви достига своите най-ниски стойности между 3 и 6 часа сутринта, а после постепенно се покачва, преди да падне отново около 15 часа следобед. Ето ви една от причините, поради които по това време ви се иска да забодете глава в клавиатурата. Другата е обилният обяд. В този ред на мисли...


3. Не си лягайте гладни. Гладът се асоциира с по-високи хормони на стреса и разполага с отвратителното свойство да ви държи нащрек. Хапнете добре преди лягане и не се притеснявайте, че ще напълнеете, ако вечеряте късно. Недейте и да преяждате до степен на дискомфорт, де.


4. Ако вечерята ви е богата на храни, съдържащи аминокиселината триптофан, още по-добре, защото от нея се произвежда невротрансмитерът серотонин, който има успокояващ и отпускащ ефект. Такива храни са млякото и млечните продукти, птичето месо, рибата, яйцата, бобът, фъстъците.


5. Преустановете приема на течности преди лягане. Ако често ви се случва да ставате по спешност, така да се каже, бихте могли да концентрирате приема си на вода и други течности в по-ранната част от денонощието. Алкохолът може да бъде полезен в умерени количества, но може да ви изиграе лош номер вечерно време с диуретичните си свойства. Същото важи и за кафето, с което е най-добре да приключите докъм 15 часа следобед (неговият възбудителен ефект е различен при различните хора, затова преценете за себе си).


6. Ако ви е трудно да заспите, направете няколко много бързи и кратки вдишвания, последвани от колкото се може по-бавни и контролирани издишвания. Това ще даде превес на т.нар. парасимпатиков дял на автономната нервна система, който се грижи за успокояването на сърдечния ритъм и за спокойствието в тялото въобще. Неслучайно подобна практика се препоръчва за овладяване на гнева.


7. Ако не успеете да заспите в рамките на 15-20 минути от лягането си, станете от леглото, разходете се из къщи и легнете отново, опитвайки друга тактика. Някои "експерти" съветват да не се мъчите да заспивате, а по-скоро да останете будни. Други препоръчват да намерите възможно най-скучната книга или още по-добре - учебник по най-досадния ви предмет. Каквото и да правите, не се излежавайте в опит да заспите, тъй като науката демонстрира, че колкото по-дълго време прекарате будни в леглото, толкова по-малка е вероятността да спите качествено след това.


8. Пълен мрак. Това условие може би се подразбира, но все пак - колкото по-светло е в спалнята ви, толкова по-зле за съня ви. Ако нямате завеси или щори, поставете си. Проблемът с една подобна тактика се проявява на сутринта, когато няма начин да разберете дали се е съмнало и да се събудите качествено. Поради тази причина някои ентусиасти стигат дотам, че си купуват будилници-лампи, симулиращи изгрев. Потърсете ги, ако ви е интересно, продават се и на нашия пазар.


Не на последно място, ако имате сериозни неприятности със съня, потърсете помощ от лекар, тъй като безсънието може да бъде предизвикано и от различни физиологични състояния като сънна апнея, менопауза, депресия или прекомерен стрес.  

За още съвети на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!

12 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 11.04.2014|16:22
Ще ги опитам някой път .
10
Не е посочен 10.04.2014|18:14
Пия един чай, лягам в леглото и зачитам книжка. Обикновено напрежението е причина за безъснието, така че пълен релакс.
9
Не е посочен 10.04.2014|17:47
Аз нямам такива проблеми, винаги мога да заспя и то много дълбоко и блажено. :)
8
Не е посочен 10.04.2014|17:31
Много рядко ми се случва да имам проблеми със съня и то в случаите, когато прекаля с кофеиновите напитки.
7
Не е посочен 10.04.2014|16:02
полезна информация :)
6
Не е посочен 10.04.2014|15:16
Много ценни неща, ще опитам да запомня една част от тях .
5
Не е посочен 10.04.2014|11:33
Благодаря за съветите .
4
Не е посочен 10.04.2014|10:21
Неотдавна четох в една статия, че ако не можем да заспим трябва да изпием чаша кафе и след 20 минути ще ни се доспи, останах озадачен, нали кафето има възбудителни свойства и съдържа кофеин, както пише тук и смятам, че това твърдение е вярното.
3
Не е посочен 10.04.2014|10:15
От полза ще са тези трикове за качествен сън.
2
Не е посочен 09.04.2014|21:12
Обаче аз не мога да спя на хладно. Не мога да се отпусна.
1
Не е посочен 09.04.2014|17:42
Идейни са трикчетата.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay