Училищно меню с много любов

Хем весело, хем полезно за детето

Училищно меню с много любов

Голяма част от българчетата, кой знае защо, се срамуват да извадят пред съучениците си храната, изпратена от мама. Предпочитат да се съревновават кой може да си позволи повече лакомства от лавката. Те обаче не са особено здравословни

Нашият съвет е - отпускайте на детето си дребни джобни пари, за да не се чувства зле, че само то е останало без чипс или вафла. Но едновременно с това му приготвяйте и кутия полезна, питателна храна от вкъщи. А за да не си помисли да я изхвърли, за да не я гледа с досада, можете да включите в нея следните "съставки":

Една супена лъжица игривост 
Храненето по време на междучасие трябва да е забавно за децата. Така че би било чудесно, ако в кутията си за обяд открият пъстро и тематично подредено меню. Добре е и самата кутия да бъде с любими за тях картинки. В нашата рубрика "Храна" вече сме споделяли няколко идеи за хапване, аранжирано по весел начин - например "динозавърски яйца" или "закуска-влакче". Оттам нататък, можете да оставите въображението си да се вдетинява на воля и да експериментирате с пиратски кораби, принцеси, симпатични животинки и какво ли не още.

Цветната тематика е друг интересен вариант. Казват, че с храната не бива да се играе, но защо пък не, ако така ще се изяде с повече желание. Опитайте да установите определени дни от седмицата (или от месеца), в които цялото меню да е издържано в един цвят. Например: салата, краставица, грах, зелена ябълка, сладко от смокини за здравословния "зеления ден". Яйце, пилешко месо, мляко с ориз за "бял вторник". И така нататък.

Щипка изненада  
На детето, както и на всеки друг, ще му омръзне да яде едни и същи неща по цяла година. Затова опитвайте да разнообразите, заменяйки хляба на сандвича с тортила или голямо листо салата. Вместо майонеза пък можете да използвате неочаквани сосове - песто или хумус, например. Проверете как ще реагира вашият малчуган и в случай, че в менюто му се появи непознат за него плод, изрязан в симпатична форма.

Също както шоколадовото яйце, кутията за обяд трябва да съдържа и нещо особено приятно, което детето да очаква с нетърпение. Вероятно това ще бъде някой от любимите му десерти. Или малък термос с прясно изцедения сок, който най-много му харесва да пие.

Хрупкавост на вкус
Докато приготвяте обяда за училище, не забравяйте следния факт - децата обичат храната да бъде хрупкава! А освен от мазния чипс, това удоволствие може да им се предостави от редица по-здравословни вкусотии: моркови и крастaвици, да речем. Които ще бъдат изпапкани с още по-голяма радост, ако при тях малчуганът си намери и апетитен сос, в който да ги топи.

И все пак, наблюдавайте как реагира детето на пъстрите менюта, с които го изпращате в час. Може да се чувства щастливо, но винаги съществува вариантът съучениците му да са твърде жестоки и да го подлагат на потискащи подигравки относно "храната на мама".

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



13
Не е посочен 19.09.2012|14:50
за децата всичко най-добро :)
12
Не е посочен 19.09.2012|10:36
Децата са много жестоки и ще му се смеят много, ако занесе нещо такова в училище!
11
Не е посочен 19.09.2012|10:27
Направо ще го побъркат от подигравки!
10
Не е посочен 19.09.2012|10:09
не бих рискувала да му се подиграват заради домашната храна,предпочитам да му дам пари да си купи нещо,макар и да знам,че не е много здравословно,но знам колко жестоки могат да бъдат децата
9
Не е посочен 18.09.2012|17:04
Всичко е въпрос на това как ще си научиш детето според мен, поне докато са малки се поддават на моделиране, след това нека правят каквото сметнат за добре.
8
Не е посочен 18.09.2012|16:22
Много забавно, но малко майки имат време да се занимават с такива чудесии. а и децата наистина ще му се смея.
7
Не е посочен 18.09.2012|14:54
Понякога децата наистина са много жестоки и могат да подложат своето другарче на голям срам и притеснение!Затова не мисля,че трябва да си изпращаме децата с разни приготвени храни от вкъщи,а да им даваме джобни и през голямото междучасие да си купуват нещо вкусно,а не глупост от лавката!
6
Не е посочен 18.09.2012|14:47
Страхотно решение за злояди деца :)Много е весело
5
Не е посочен 18.09.2012|14:26
И аз съм за закусването сутрин,но има деца който не искат да закусват и тръгват гладни и тогава са принудени да си купуват глупости от училищната лавка!
4
Не е посочен 18.09.2012|14:08
Смятам,че децата трябва сутрин задължително да закусват и след това ако огладнеят да си купят нещо малко от лавката,а не разните хамбургери и тем подобни!
3
Не е посочен 18.09.2012|13:43
Много добри идейки давате! Подигравките в училище няма да му влияят толкова, ако има правилно отношение към храната, а домашно приготвената такава е нрасривнимо по-вкусна и полезна.
2
Не е посочен 18.09.2012|12:31
какви неща има за днешните деца , много глезотийки :)
1
Не е посочен 18.09.2012|12:28
мале, мале , както съм гладна сега :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay