Голямото семейство на пъстървата

Семейството има 9 рода и 35 вида

Голямото семейство на пъстървата

Без значение от кой континент са родом и дали живеят в планинско езеро, или мигрират от океана в реката и обратно; без разлика дали са родом от Азия, от Америка или от Европа и независимо дали става въпрос за балканска, дунавска, охридска, японска, дъгова, сивен, липан, сьомга или кижуч, тези риби винаги са звезди – както за любителите на риболова, така и за ценителите на добрата кухня. Всички те са светкавични плувци, изключително борбени, красиви и на всички тях месото им е великолепно от кулинарна гледна точка.

Споровете за видовете пъстърви и произхода на фамилията Salmonidae приемат понякога колосални размери, което може би се дължи на факта, че семейството има 9 рода и 35 вида.

Преди близо три десетилетия в една механа в Широка лъка ни предложиха дребна балканска пъстърва, хваната няколко часа по-рано от реката в селото. Беше нежно изпържена в масло и просто незабравима – с хрупкава кожица и изящно, стегнато месо – хем крехко и рехаво, хем леко дъвчащо, направо разтапящ вкус с дъх на мокра речна папрат.

В другия край на скàлата от кулинарни преживявания с пъстърва стоят няколко риби от онези, които преди 8 - 10 години отглеждаха и продаваха у нас – хранени с най-евтини долнокачествени фуражи, те бяха толкова кашести и отблъскващи като аромат и вкус, че можеха да се сравнят само с пилешките бройлери от онова време. Днес, за щастие, повечето пъстърви, с които се сдобиваме от всеки рибарски магазин и щанд, са с доста добро качество.

На вкус и аромат гледаната изкуствено пъстърва е далеч от дивата. Така наречената уловна пъстърва, хваната в река или в езеро, е лишена от страничен привкус, а дъхът ѝ е сладко-накиселяващ – на мъх и речни водорасли. Цветът на месото ѝ зависи както от киселинността на водата, така и от естествената храна – при изцяло сладководните речни пъстърви той варира в нюанси на кремаво-бялото, понякога с едва забележим розов оттенък.

Разбираемо е да има такава огромна разлика – не е все едно дали пъстървата се бори с водната стихия на речните бързеи и като истински хищник сама лови всякакви личинки и ларви, дребни ракообразни, жаби и малки рибки или дори скача над водата, за да хваща пеперуди и други насекоми. Или пък живее в гъстонаселен рибарник, където няма достатъчно място да "топи мазнините и да стяга мускулите” и където я угояват с фуражи, пък били те и качествени и с добър и балансиран състав.

Така или иначе, всички ние, любителите на рибата, най-често си купуваме пъстърва от магазина, освен ако някой риболовец не ни зарадва с прясно уловена речна пъстърва, която си е деликатес. Нашите реки и езера се зарибяват изкуствено, но най-често с дъгова американска пъстърва, която също е чудесна риба, но е с малко по-плътно и тежко месо в сравнение с балканската.

Защо всички рибовъдни стопанства предпочитат дъговата пъстърва, след като балканската е естественият обитател на нашите реки и езера? На този въпрос бяха така отзивчиви да ни отговорят технолозите на "Рея Фиш”, чието рибно стопанство в язовир "Доспат" е най-голямата сладководна садкова ферма в Европа.

Балканската пъстърва се чувства по-добре в течащи води, казват те. Освен това, има 1,5 пъти по-дълъг цикъл на производство от дъговата, а това оскъпява значително производството. Засега фермата отглежда дъгова и сьомгова пъстърва, но поради пазарния интерес към балканската, започват да я развъждат още тази година, макар и в малки количества.

За вкуса на една изкуствено отглеждана пъстърва са от значение няколко фактора: технологията на развъждане, чистотата и съставът на водата и качеството на храната. Изглежда, че предстои потребителите у нас да покажат кой начин на отглеждане на пъстървата ще се окаже най-успешен като съотношение между качество и цена. Важното е, че има конкуренция и стремеж към по-добър вкус и качеството на пъстървата, което е радостно, тъй като тази царица на сладководните риби може да се приготвя по десетки различни начини и е ценна възможност за нашето домашно меню.

Сьомгова пъстърва
Първоначално сьомгова пъстърва е била наричана само морската пъстърва (в Русия е известна като "форель"), чието месо придобива червеникав оттенък заради пигмента астаксантин в приеманата естествено храна (дребни раци, скариди и риби). Морските пъстърви, за които се спори дали са изчезнал вид в Черно море, или пък са просто много редки, мигрират между моретата и реките, където хвърлят хайвера си. Сьомговата пъстърва, освен че е с чудесни вкусови качества, е изключително полезна заради ненаситените мастни киселини, с високо съдържание на омега 3.

Сивен (Salvelinus fontinalis)
Това е американски вид пъстървова риба, наричан на английски "char", който обитава най-студените води, но вече по целия свят е доста рядък. У нас все още се среща, макар и не често, в някои рилски езера и потоци, както и във високопланински язовири като "Белмекен", "Доспат", "Широка поляна" и "Голям Беглик". Сивенът се счита за най-големия красавец сред пъстървовите риби заради маслиновозеления му гръб с едри тигрови ивици и петна и наситеночервени коремни перки. Кулинарните му превъплъщения съвпадат с тези на пъстървата, но хайверът му, с ясножълт кехлибарен цвят и зрънца с големината на дребен сьомга хайвер, е изключителен деликатес.

На нашия пазар обаче липсва сивен. "Допреди 5-6 години се отглеждаше навсякъде”, казват технолозите на "Рея Фиш” - Доспат, "включително и при нас в количества 100 – 200 тона. В последните години ентусиазмът на производителите към този вид охладня поради бавния растеж и по-високия хранителен коефициент”. Пазарът ни, казват специалистите, не е бил в състояние да оправдае и компенсира значително по-високата себестойност на сивена.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



42
Не е посочен 14.03.2012|16:52
Баща ми е рибар, та често се облажвам . :)
41
Не е посочен 14.03.2012|16:50
С чесънче и орехи...
40
Не е посочен 14.03.2012|16:39
Добре правиш.
39
Не е посочен 14.03.2012|16:39
Недей тогава :).
38
Не е посочен 14.03.2012|16:39
Да, голяма играчка е, но си струва.
37
Не е посочен 14.03.2012|16:38
Става, става :).
36
Не е посочен 14.03.2012|16:38
Предпочитам друго месо.
35
Не е посочен 14.03.2012|16:38
Рано е още :).
34
Не е посочен 14.03.2012|15:51
и една разядка.....ммммм,че вкусно
33
Не е посочен 14.03.2012|15:49
Изключително интересна и полезна статия!
32
Не е посочен 14.03.2012|15:46
Би била добре на фурна с картофи и моркови!
31
Не е посочен 14.03.2012|15:45
Обожавам рибата!
30
Не е посочен 14.03.2012|15:28
Ихааа - 35 вида! Не знаех!
29
Не е посочен 14.03.2012|15:26
Страхотна и изчерпателна статия, благодаря!
28
Не е посочен 14.03.2012|15:24
Пъстърва, ама направена с задушени зеленчуци на сач - ще е нещо разкошно!
27
Не е посочен 14.03.2012|15:03
Бъди модерна жена, вдигни телефона и си поръчай!
26
Не е посочен 14.03.2012|13:48
Прияде ми се, но не мога да си приготвя;(
25
Не е посочен 14.03.2012|13:27
И стига да не е пържена.
24
Не е посочен 14.03.2012|11:58
Ок от учебника по биология, ама рецепти нещо дайте, как да я сготвя
23
Не е посочен 14.03.2012|11:46
Продават и чистена ;)
22
Не е посочен 14.03.2012|11:45
Пъстърва на скара с лимонче и картофена салатка - няма такава полезна вкуснотия.
21
Не е посочен 14.03.2012|11:40
рибата е много полезна , стига да ти се приготвя :)
20
Не е посочен 14.03.2012|11:39
лоша работа...напъвай на зеленчуци и плодове
19
Не е посочен 14.03.2012|11:39
защо бе ,купи си нещо за ядене :)
18
Не е посочен 14.03.2012|11:39
Яжте риба!!!Тя е винаги полезна
17
Не е посочен 14.03.2012|11:32
това ли е днешното меню - значи гладна ще остана :д
16
Не е посочен 14.03.2012|11:24
не обичам риба , много ми вони :)
15
Не е посочен 14.03.2012|11:15
ако ям само риба ,така ще заслабна :)
14
Не е посочен 14.03.2012|11:06
една от най-полезните храни на света :)
13
Не е посочен 14.03.2012|10:59
всички са луднали по тази сьомга :)
12
Не е посочен 14.03.2012|10:11
най-обичам сьомга:)
11
Не е посочен 14.03.2012|10:06
ооо,много обичам риба,а е и толкова полезна!
10
Не е посочен 14.03.2012|09:34
ужас,мразя всичко расло във вода!
9
Не е посочен 13.03.2012|18:36
значи не си била достатъчно гладна :)
8
Не е посочен 13.03.2012|18:36
обожавам всички риби
7
Не е посочен 13.03.2012|17:26
много са вкусни!
6
Не е посочен 13.03.2012|17:17
не знам, мързи ме да я чистя!
5
Не е посочен 13.03.2012|17:01
Опитвам се да ям риба поне веднъж седмично!
4
Не е посочен 13.03.2012|16:39
много добре, но много досадно се готвят!
3
Не е посочен 13.03.2012|16:33
2
Не е посочен 13.03.2012|16:30
Спокойно мога да мина и без риба в менюто.
1
Не е посочен 13.03.2012|16:28
:) много обичам рибка.. да я гледам и да я хапвам
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay