Счита се, че предменструалният синдром, познат като ПМС, има над 150 симптома и нито едно конкретно обяснение.
Терминът се е появил за пръв път през 1931 година, когато английският психиатър Робърт Франк е забелязал, че силните емоционални и психически реакции при жените са най-често свързани с втората фаза на менструалния цикъл.
Състоянието се характеризира с честа смяна на настроенията, умора, намалена концентрация, депресия, раздразнение, гадене и подпухване, покачване на телесното тегло.
Скорошно проучване обаче е установило, че консумацията на определени зеленчуци намалява симптомите на ПМС с до 40%. Според д-р Елизабет Бъртън-Джонсън, жените, чието ежедневно меню включва желязо, успяват да редуцират значително неприятните усещания.
Желязото се асоциира с производството на серотонин, който помага за регулация на настроенията. Повишаването на нивото на този хормон е причината, поради която жените са раздразнителни, с понижено либидо, свръхчувствителност на гърдите и подуване по време на ПМС.
Проучването е продължило 10 години и е установено, че над 3000 жени, които консумират повече зеленчуци, съдържащи желязо, по-рядко се диагностицират с ПМС.
Учените съветват да консумираме поне 20 милиграма желязо дневно, но не повече от 45 милиграма. То се съдържа в сушени плодове, боб, леща, грах, артишок, броколи и зелени листни зеленчуци.
Ако искате да научавате още съвети за вашето здраве и общо благосъстояние, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!
6 | 0 |