Как тренировките по пилатес подобряват цялостното ни здраве

Как тренировките по пилатес подобряват цялостното ни здраве
Canva

Пилатес е система от упражнения, разработена от Джоузеф Пилатес в началото на 20 век. Тя се фокусира върху укрепване на основната мускулатура, подобряване на стойката, гъвкавостта и баланса. Практикуването на пилатес предлага множество ползи както за физическата форма, така и за цялостното здраве. Ето някои причини, поради които пилатес е полезен както за вашата форма, така и за вашето здраве:

Укрепва основната мускулатура: Основната цел на пилатес е да укрепи основните мускули, включително коремните, гръбните и тазовите мускули. Тези мускули са от съществено значение за поддържане на добра стойка, предотвратяване на наранявания и осигуряване на стабилност по време на ежедневните дейности.

Подобрява стойката: Чрез укрепване на основната мускулатура и увеличаване на мобилността, пилатес помага за коригиране на стойката ви. Добрата стойка не само подобрява външния вид, но също така намалява напрежението върху ставите и мускулите, като по този начин намалява риска от нараняване.

Подобрява гъвкавостта: Пилатес включва разтягане и контролирани движения, които помагат за подобряване на гъвкавостта. Подобрената гъвкавост може да увеличи обхвата на движение на ставите и да намали риска от нараняване.

Подобрява баланса: Много упражнения за пилатес изискват баланс и стабилност, което помага за подобряване на цялостната координация и баланс. Това може да бъде особено полезно за възрастни хора или тези, които искат да предотвратят падания.

Стимулира релаксацията: Пилатес насърчава осъзнаването на тялото и дълбокото дишане, което може да доведе до повишена релаксация и намаляване на стреса. Тази практика на внимание може да помогне за подобряване на психичното здраве и цялостното благосъстояние.

Поддържа здравето на сърцето: Редовното практикуване на пилатес може да подобри сърдечно-съдовото здраве чрез повишаване на сърдечната честота и кръвообращението по време на тренировка. Това може да помогне за понижаване на кръвното налягане и подобряване на функцията на сърдечно-съдовата система.

Подобрява силата и издръжливостта: Докато пилатес е известен със своя фокус върху основната мускулатура, той също така работи върху други мускулни групи, подобрявайки силата и издръжливостта. Това може да ви помогне да изпълнявате ежедневните задачи по-лесно и да подобрите представянето си при физически дейности.

Поддържа здрави кости: Високото съпротивление и тежестта на собственото тяло, включени в упражненията за пилатес, могат да помогнат за изграждането на плътността на костите, което е важно за предотвратяване на остеопороза.

Подобрява храносмилането: Някои упражнения за пилатес, като усукване, могат да стимулират храносмилателния тракт и да помогнат за подобряване на храносмилането.

Може да облекчи болките в гърба: Чрез укрепване на основните мускули и подобряване на стойката, пилатес може да помогне за облекчаване на болките в гърба и шията, като осигурява допълнителна подкрепа на гръбначния стълб.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay