Върлува грип - как да се предпазим?

Започна сезонът на боледуването, но можем да останем здрави и свежи

Върлува грип - как да се предпазим?

Любимото на много от нас време настъпи, а с него започнаха да настъпват и всякакви омразни на всички ни вирусчета, вируси и вирусища. Известно е, че всички попадаме под атаките им и никой не е застрахован от разболяване. Дори и тройно ваксинираните. Дори и закалените с ледена вода. Дори и носещите амулет и червено конче на китката. Да, дори и те.

Затова решихме да споделим с вас тези основни съвети от Fitwell.bg, които ще ви помогнат да останете здрави и свежи през следващите 6-7 месеца.

Мийте си ръцете. 
Както знаете, има една единствена причина за този тип заболявания и тя се нарича "вирус". А вирусът ви разболява, когато се промъкне в тялото ви. При положение, че един огромен процент от физическия контакт с околната среда се случва посредством ръцете ви, редовното им хигиенизиране звучи като една съвсем разумна идея, нали? 

Особено важно е да го правите след като сте се возили в градския транспорт, ползвали сте компютър на обществено място и въобще – били сте някъде, където ходят и много други хора освен вас. Редно е да се миете преди да сготвите и преди да седнете да се храните, разбира се.

Не си пипайте лицето. 
Приемаме, че сте ревностни спазители на първата процедура. През по-голямата част от времето. Или поне често. И все пак, бъдете сигурни, че това не е гаранция за пълна стерилност. Бъдете внимателни и не поднасяйте ръка към лицето си твърде често, защото най-лесният начин да се заразите е през лигавиците на очите, устата и носа. Дори и да имате дълга бяла брада, която умирате да галите. Дори и да имате най-вкусните нокти на света! Дори и да сте убедени, че в носа ви има златни залежи!

Обядът си е лично ваш! 
Както и вечерята, независимо какви поговорки могат да ви минат през акъла. Тоест, постарайте се никой друг да не рови в чинията ви, докато се храните. В този смисъл, поръчката на обща пица, общ панер с хляб на масата и общо каквото и да било за ядене, не е много разумен ход. Хората обичат да пипат, а вие не можете да биете всекиго през ръцете и да го питате дали се е измил старателно.

Наспивайте се. 
Липсата на сън понижава имунитета. Това не означава точно, че повечето сън го увеличава, но няма лошо да си легнете 1-2 часа по-рано, ако усещате, че нещата не отиват на добре.

Пийте вода. 
Не се наливайте, просто не забравяйте да се хидратирате. Имунната система е част от тялото ви и има нужда от всичко, от което и то се нуждае, за да функционира оптимално.

Хранете се добре. 
Това е една цяла отделна тема, но нека ограничим този съвет до следното: яжте естествени и минимално преработени продукти, приемайте протеин на всяко хранене, органи (особено черен дроб) и риба веднъж седмично, не ограничавайте мазнините с изключение на омега-6 и транс-мазнините. Сезонните плодове и особено зеленчуците винаги са добра идея, още повече, ако са отгледани в почва и на слънце.

Пийте витамини. 
Особено витамин D. При витамин С положението е спорно, въпреки, че някои изследвания демонстрират, че редовният му приемът може да намали продължителността на боледуването. Цинкът не е витамин, но за него също се знае, че има роля в превенцията и борбата с грипа.

Не претренирайте. 
А ако усетите, че се разболявате, пропуснете тренировка. Точно в този момент последното нещо, от което се нуждае тялото ви, е излишен стрес.


Още важни здравословни съвети от Fitwell.bg:

Мамо, да си мием заъбките!

Суперхраните, които са наистина супер


Я си виж стойката!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 17.10.2013|11:41
Уф, не ми се мисли. Всяка година ме хваща.
2
Не е посочен 15.10.2013|18:49
Лична хигиена и много плодове.
1
Не е посочен 15.10.2013|17:18
Основното е да подсилваме имунната си система с правилните храни - чесън, лютичко, цитруси, чайчета, мед...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay