Във форма и след празниците

Няколко полезни съвета, ако и вашите дрехи ви стягат

Във форма и след празниците

Веселите поводи за празнуване се занизаха един през друг, типично по декемврийски. Преяждането се превърна в любима спортна дисциплина за маса на цялото семейство. Примамливо пищните трапези лесно стават ежедневие и неусетно от приказка на приказка и боц оттук, боц оттам по чиниите, дрехите започват полека да теснеят, а дупките на колана да изнемогват.

Време е да предприемем решителни мерки. Не позволявайте празничната фиеста да ви докара 5 килограма отгоре, с които дълго да си другарувате. Спестете си агресивните диети на глад и лишения. Но и не отлагайте за утре здравословния прочистващ режим. Оставете организма постепенно да си възвърне обичайния ритъм. Започнете с няколко прости, но ефективни стъпки и съвсем скоро отново ще сте в чудесна форма.

Изключете от менюто си дребните лакомства, захарните бонбони и подмамващите апетита дъвки. Заменете ги с консумацията на сурови ядки и сушени плодове. Фруктиерата, пълна с орехи, бадеми, лешници, белени семки и сушена червена боровинка, е както красиво допълнение към интериора на кухнята или всекидневната, така и чудесен заместник на дребните сладки. Така, освен че ще притъпите вълчия глад между две хранения, но и ще заредите организма с доза полезни хранителни вещества – витамини, минерали и ценната фолиева киселина. Суровите ядки подсилват имунната система и образуването на червените кръвни телца.Във форма и след празниците

Откажете се от висококалоричните майонезени салати. Пресните зеленчуци са кът и нямат свежия вкус на летните реколти, но все пак положете усилие и разнообразете менюто си, така че талията ви да не пострада. Руската салата и Снежанката присъстват традиционно из масите на всяко домакинство, но дори и приготвени собственоръчно, остават все така вредни за стройната фигура. Поглезете се с купичка качествени маслини. Освен вкусни, те са и много полезни. Съдържат витамин Е и полифеноли, които са естествен антиоксидант.

Сценарият ви е добре познат. Празниците стихват, а работата не чака. Пълният график често ни принуждава да обядваме на крак и да се възползваме от заведенията за бързо хранене с не особено добра репутация. Няма да ви съветваме да се откажете от любимите си сандвичи, които често освен ролята на закуска, заемат и тази на обяд или вечеря. Ограничете консумацията им до едно хранене дневно. Заменете пухкавия бял хляб с черен, ръжен или пълнозърнест. Тънките и препечени филийки са за предпочитамне. Тежките, мазни колбаси със съмнителен произход и състав сменете с резен пушена сьомга. Розово-оранжевата рибка е богата на омега-3 мастни киселини, които регулират нивата на холестерола и мазнините в организма. Сьомгата има и високо съдържание на антиоксиданти. Спестява ви и излишни калории, а вкусовите ѝ качества са просто отлични. Подправете с резенче лимон.Във форма и след празниците

Редуцирайте до минимум употребата на тежки сосове. Кетчуп, майонеза или сос Барбекю, всички те подсилват апетита, подуват корема и съдържат неподозирано количество калории. Ако искате да се разделите с излишните килограми, по-добре прочистете хладилника от всякакви излишни бутилки и бурканчета с полутечното изкушение. За да постигнете желания вкус, използвайте свежи или сухи подправки в пълното им изобилие – копър, босилек, мента, естрагон и други. Така храната ви ще ухае изкушаващо, без да изобилства от излишни мазнини и трудни за разграждане мазнини. Не забравяйте и Негово величество лимона – и сокът, и кората са отлично допълнение към редица ястия с риба, бяло месо и зеленчуци.

Не се лишавайте от млечни продукти, но избирайте такива с възможно най-ниска масленост. Тестените изделия, уви, най-добре напълно изключете от менюто си. Цитрусовите плодове са чудесен избор, а през зимата се предлагат и на изключително добра цена. Хранете се неограничено с грейпфрути, портокали, мандарини и ананаси, полезни са и за организма, и за доброто състояние на кожата по лицето и тялото ви.

32 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 16.01.2012|14:24
Чиста храна и упражнения. Това е рецептата за добра форма след празниците :)
2
Не е посочен 09.01.2012|09:48
А нискомаслените са пулни май с нишесте
1
Не е посочен 09.01.2012|09:48
И в сушените плодове има захар!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay